Nadat Donald Trump besloot FBI-directeur James Comey te ontslaan, werden er veel vergelijkingen getrokken met Richard Nixon. De in 1974 afgetreden president draaide er zijn hand niet voor om een functionaris te ontslaan om zijn eigen positie te beschermen. Ook Trump heeft de schijn tegen zich dat hij Comey vooral ontsloeg om een doofpot te creëren. Maar dat ontplofte recht in zijn gezicht.

Na een chaotische en op zijn zachtst gezegd belabberde start van zijn presidentschap, heeft Trump desondanks inmiddels ook een aantal successen op zijn naam kunnen schrijven. Belangrijkste wapenfeit tot dusver is zijn eerste stap om het door de Republikeinen gehate Obamacare te vervangen. De kritiek op deze actie is echter ook ongemeen fel en zet partijen in het congres nog scherper tegenover elkaar.

Maar ondanks de bescheiden successen, staat de termijn van Trump nog altijd vooral in het teken van schandalen, opgestapte medewerkers en ontslagen functionarissen. Het wild om zich heen slaan zonder enig politiek gevoel, zal Trump op termijn de kop gaan kosten. Als de FBI, dat ondanks het ontslag van Comey gewoon doorgaat met het onderzoek naar Trumps banden met Rusland, ontdekt dat die banden er daadwerkelijk waren zal Trump nog eens eerder dan vriend en vijand vermoedde Richard Nixon achterna gaan.