In het Belgisch parlement zorgde vandaag Filip Dewinter, leider van Vlaams Belang, voor ophef. Hij waarschuwde dat de Antwerpse burgemeester binnen twee generaties ‘een Marokkaan, een Turk of een n*ger’ zal zijn. 

 

Op het n-woord ligt ook in België taboe. Filip Dewinter gebruikte dit woord dan ook puur om te provoceren, als Het Nieuwsblad. Het woord wordt, zo besliste de Kamervoorzitter, uit de notulen geschrapt. In tegenstelling tot het Nederlandse parlement heeft het Belgische nog een ‘lijkenregister’.

Op de dag dat Dewinter zijn gewraakte uitspraken deed stond er in De Telegraaf een interview met de controversiële migratiewetenschapper Jan van de Beek, die beweerde dat eind deze eeuw er nog maar 7 of 8 miljoen autochtone Nederlanders zouden zijn. Met andere woorden: het Nederlandse volk zou door allochtonen, door moslims en n*gers worden vervangen.

Populistische politici, opiniemakers en wetenschappers doen hun best om racisme weer te normaliseren. Het gaat ze niet meer alleen om het bestrijden van de islam. Ook het spook van ‘afrikanisering’ moet blijkbaar bestreden worden. Want zwarte mensen zouden een lager IQ hebben.

Thierry Baudet noemde voordat hij zelf met een eigen partij begon Front National, de FPÖ en Vlaams Belang de ‘avant garde’ van de Europese politiek.

 

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons