Over de doden niets dan goeds. Maar je kunt ook overdrijven. Alsof de Messias zelve was overleden. Zo klonken veel reacties op het overlijden van de Cubaanse dictator Fidel Castro.

 

Er vielen heel wat maskers af. Onder andere bij Jeremy Corbyn van de Britse Labour partij. Die prees Fidel Castro als “a champion of social justice”. De misdaden van de communistische leider tegen de mensenrechten werden door hem afgedaan als “flaws”. Naast het gevangen zetten, martelen en doden van zowel politiek als seksueel anders georiënteerden had Castro nog een andere ‘tekortkoming’. Terwijl de bevolking economisch crepeerde leefde hij met een ooit door Forbes geschat privé vermogen van $900 miljoen in grote welstand.

Ook EU bons Jean Claude Juncker schaarde zich in het koor van fans. “With the death of Fidel Castro the world has lost a man who was a hero for many” twitterde hij enthousiast.

trudeau

Trudeau en Castro in 2000

De in bepaalde kringen bijkans heilige Canadese premier Justin Trudeau maakte het nog een stuk bonter.

Fidel Castro was a larger than life leader who served his people for almost half a century. A legendary revolutionary and orator, Mr. Castro made significant improvements to the education and healthcare of his island nation. While a controversial figure, both Mr. Castro’s supporters and detractors recognized his tremendous dedication and love for the Cuban people who had a deep and lasting affection for “el Comandante”

liet hij ons vanuit Madagascar weten. Wat een totale minachting van al die politieke tegenstanders die in gevangenissen en heropvoedingskampen wegrotten. Wat een walgelijke schoffering van al die doden die oog in oog stonden met Castro’s vuurpelotons. Alleen wanneer je een hypocriete huichelaar van de allerergste soort bent krijg je dat soort teksten uit je strot.

 

Communisme met een menselijk gezicht bestaat niet

Zeker, een beetje despoot zorgt ervoor ook nog wel eens iets goeds te doen. Hitler legde mooie wegen aan en Mussolini deed naar verluidt de treinen op tijd rijden. En op Cuba was inderdaad dankzij het onderwijs het analfabetisme onder de bevolking nagenoeg nul. Maar de geliefde El Lider Maximo bepaalde eigenhandig wat zijn onderdanen wel of niet mochten lezen.

Het wil maar niet doordringen bij de gelovigen in de heilstaat. Communisme met een menselijk gezicht bestaat niet. Het gaat altijd samen met economische misère en grove schendingen van de mensenrechten. Ook daar waar het er door een lekker schijnend zonnetje en rondrijdende Amerikaanse Oldtimers allemaal wat schilderachtiger uitziet dan in Siberië. Er is geen enkel voorbeeld van een socialistisch of communistisch land waar het ooit anders is geweest. Laatste trieste voorbeeld van een land dat dankzij op Castro’s idealen gebaseerd beleid volledig de vernieling is ingedraaid is Venezuela. Er heerst hongersnood en in de gevangenissen worden tegenstanders van het regime gemarteld.

‘Socialismo o muerte’ was een geliefde uitspraak van Castro. Maar het is niet of het één, of het ander. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

 

Ewoud Jansen is op twitter te volgen via @ewoudjansen