Een van de oprichters van de protestbeweging FEMEN, Oksana Shachko, overleed op 31-jarige leeftijd in Parijs. Haar dood werd door FEMEN-medeoprichter Alexander Shevchenko bevestigd aan de Oekraïense BBC.

Volgens Shevchenko werd Shachko’s lichaam op maandag 23 juli gevonden in een appartement in Parijs. Naar haar doodsoorzaak wordt nog onderzoek gedaan. Voorlopig houden de onderzoekers het nog op zelfmoord.

In 2008 werd FEMEN opgericht door Oksana Shachko, Alexandra Shevchenko en Anna Gutsol. Aanvankelijk organiseerde FEMEN acties in Oekraïne, zoals bijvoorbeeld tegen de seksuele uitbuiting van vrouwen. Al snel werd FEMEN een internationale beweging. FEMEN was roemrucht vanwege de wijze waarop de jonge dames protesteerden: half naakt met ontblote borsten. De hele wereld kende daardoor deze protestbeweging.

FEMEN maakte in haar tienjarige bestaan veel vijanden. Oekraïne vindt de activiteiten van FEMEN staatsondermijnend, waarop de leiding van de feministische beweging naar Frankrijk is verhuisd. In 2015 besloot Marokko twee Franse FEMEN-dames het land uit te zetten, na een actie waarbij ze elkaar met ontblote borsten pal voor de Hassantoren in Rabat zoenden. De dames protesteerden hiermee voor homorechten in het islamitische land. Uiteraard is ook Vladimir Poetin niet gecharmeerd van FEMEN. Op 8 April 2013 overvielen vijf FEMEN-activisten hem topless in Hannover, waar de Russische president samen met de Duitse kanselier Angela Merkel een beurs bezocht.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons