Het Europees Parlement heeft, aldus het Nederlandstalige twitteraccount, een ‘eerlijke en constructieve ontmoeting’ gehad met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. 

 

Ons vrije Westen doet onze democratische waarden in een rap tempo in de uitverkoop. Donald Trump gaat bij de koning van Saoedi-Arabië als eerste op staatsbezoek, om miljarendeals met de Saoedi’s af te sluiten. Wapencontracten uiteraard. De Europese Unie op haar beurt heeft naar eigen zeggen een ‘eerlijke en constructieve ontmoeting’ met Erdogan. Met de Turkse dictator dus die duizenden politieke tegenstanders heeft vastgezet, de doodstraf weer wil herinvoeren en de Nederlanders en de Duitsers voor nazi’s uitmaakt.

Het zal ongetwijfeld met de vluchtelingendeal te maken hebben, dat de EU voor Erdogan nog steeds de rode loper uitrolt. De Turkse president kan ongestraft andere landen beledigen en zijn eigen volk onderdrukken, maar nog steeds durft de EU niet te zegen dat de onderhandelingen voor een Turks EU-lidmaatschap nu definitief van de baan zijn. Men is doodsbenauwd Erdogan te provoceren.

En dan die ‘eerlijke en constructieve ontmoeting’. Dat geloof je toch zelf niet? Erdogan speelt het politieke spel op meerdere schaakborden. Hij doet diplomatiek en zogenaamd democratisch als dat moet, maar ook via omwegen is hij nog steeds bezig om zijn grote doelen te bereiken: het herstel van Turkije als ‘great power’, met Erdogan als leider die de absolute macht heeft. Komt u dit bekend voor? Het is geen toeval dat Erdogan Adolf Hitler als zijn grote voorbeeld ziet.

Erdogan verstaat maar een taal, de taal van geweld. Willen we herstel van de persvrijheid in Turkije en dat de mensenrechten daar worden gerespecteerd? Speel het spel hard, net als Erdogan. Want de Turkse leider gaat, net als de Duitse Führer toentertijd, telkens weer een stapje verder in het vertrappen van de mensenrechten en het bespugen van de internationale omgangsregels. Niemand durft immers toch iets tegen hem te beginnen…