Nadat in de Amerikaanse stad Charlottesville een dode en meerdere gewonden vielen nadat een extreemrechtse man op een groep demonstranten inreed, ontstond er terecht veel commotie op de terughoudende reactie van president Trump. Hij benoemde niet dat de aanslag racistisch gemotiveerd was.

Ultra-rechtse bewegingen in de Verenigde Staten, de harde kern van Trumps aanhang, laten meer dan eens van zich horen. Zolang dat via democratische wegen gaat is dat hun goed recht, maar de vrees bestaat dat er wordt teruggegrepen naar methoden uit de hoogtijdagen van de KKK. Witte puntmutsen zijn zeldzaam geworden, maar de mensen eronder zijn er niet minder racistisch en gewelddadig van geworden.

Het gevaar hiervan lijkt soms onderschat te worden. En dat de Amerikaanse president zelf dit ook niet inziet en in zijn campagne juist een appél deed op deze groep mensen moet nog meer zorgen baren. Kunnen zwarte mensen nog veilig over straat? De afgelopen jaren is er ook al veel te doen over politiegeweld tegen donkergekleurde mensen, maar dit ligt juist vaak wat genuanceerder. Dat paramilitaire organisaties als de KKK mogelijk bezig zijn aan een opmars, is verschrikkelijk. En juist de president die wanneer het om islamitisch gemotiveerde aanslagen gaat, het liefst alle moslims uit zijn land zou weren, zou bij dit extreemrechtse geweld ook het beestje bij de naam moeten noemen. Dat hij dat niet doet, laat wederom zien dat Trump geen haar beter is dan de windmolens die hij bestrijdt.

De Altright-beweging kent in ultra-rechtse kringen in Europa ook veel sympathie en aanhang. Het valt te hopen dat zij niet ook nog verder radicaliseren, maar op sociale media en elders zien we ook nu al dat er regelmatig wordt gezinspeeld op het gebruik van geweld. Vaak zijn dit marginale Twitter-accounts van anonieme trollen, maar hierachter gaan wel echte mensen schuil. En zo is het in de Verenigde Staten ook opnieuw begonnen. Binnen extreemrechts in Nederland bestaan meerdere individuen die geweld niet zullen schuwen.

De nationale veiligheid en de democratie liggen van meerdere kanten onder vuur. Vanuit de extremistische islam, door extreemlinks (zie de rellen in Hamburg), maar ook zeker vanuit extreemrechts. Om de democratie te beschermen tegen haar belagers zullen we ons van alle bedreigingen bewust moeten zijn.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons