De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is net als de Hongaarse premier Viktor Orbàn bezeten van miljardair Georges Soros. Volgens Erdogan wordt de oppositie tegen hem in Turkije en in het buitenland gecontroleerd door Soros-achtige mensen.

 

Dit meldt Abdullah Bozkurt, een Turkse journalist die is gevlucht voor Erdogan.

Niet alleen uiterst rechts in Europa maar ook Erdogan is dus tegen Soros. Ergens is dit niet verbazingwekkend. Erdogan promootte eerder complottheorieën over de Gülenbeweging, de complottheorieën over Soros passen helemaal in deze lijn. Duistere krachten zijn er om Turkije te ondermijnen, maar Erdogan weet ze als verlosser des vaderlands natuurlijk te overwinnen.

Dictatoriale regimes kunnen niet zonder samenzweringstheorieën. Ze zijn nodig om elke vorm van oppositie keihard de kop in te drukken. De oppositie protesteert niet omdat de regering slecht beleid uitvoert en de vrijheid de nek omdraait, maar omdat de oppositie is omgekocht door duistere krachten die uit zijn op de vernietiging van de bestaande orde. Daarom is het opschorten van democratische vrijheden en in het uiterste geval keiharde repressie ook gerechtvaardigd.

 

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons