In de Frankfurter Allgemeine Zeitung stond vandaag een interessant artikel. De Duitse politieke en economische elite maken zich zorgen over Donald Trump. Joh, je verwacht het niet. De Duitsers die zich gevraagd en ongevraagd zich met andermans zaken bemoeien. Of het nu gaat over het maaien van je eigen gazon of de Amerikaanse politiek. De Duitsers steken hun neus er wel weer in. De Duitsers maken zich in grote lijnen zorgen of ze nog wel genoeg geld kunnen verdienen aan de Amerikanen en uiteraard moeten de Amerikanen de Duitsers wel blijven beschermen. Of de Amerikaan beter of slechter wordt van Donald Trump dat kan de Duitser aan zijn derrière oxideren.

Als de Duitse politiek zich zorgen maakt dan gaan er bij alarmbellen rinkelen. Zo ook 2015 toen de Grieken heel hard “Oxi” riepen tegen de eisen van Merkel en Schäuble. De Griekse bevolking moest gewoon de schulden die hun overheid en hun banken hebben betaald ophoesten. Verder niets. Toen de Grieken dus in juli 2015 nee riepen verscheen er voor de Duitse TV een getergde Schäuble die de Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis een van de gevaarlijkste mannen van Europa noemde. Uiteraard lustten de Duitse nieuwsmedia er pap van. Op de Duitse zender n-tv stond men nog net niet te stampvoeten van woede omdat die “ondankbare Grieken” niet deden wat de Duitsers zeiden. Waren de Duitsers bezorgd om de Griekse middenklasse die daar de economie moest dragen? Nee. Waren de Duitsers bezorgd dat hardwerkende mensen hun huur niet meer konden betalen en daarom op straat moesten leven? Nee. Daar maakt de Duitse politiek geen zorgen over. Zolang de Duitse banken hun woekerrentes maar terugkrijgen van de Grieken. Daar verdienen de Duitse banken hun geld mee en de Duitse staat krijgt daar via de belastingen dus ook een deel van.

Ook over de opkomst van de AfD maakt men zich in Berlijn veel zorgen. Want de Duitse burger pikt het niet langer! De straten zijn in een zeer slechte staat, het onderwijs is in de meeste deelstaten slecht. Gemeenten moeten zwaar bezuinigen omdat er geen geld uit Berlijn komt. Door het grondwettelijke verbod op nieuwe schulden geeft de Duitse regering haar geld helemaal niet meer uit. Nu is zuinig beleid een goede zaak. Maar tientallen miljarden euro extra inkomsten via de belastingen binnenkrijgen en aan de andere kant de kinderbijslag van de allerarmsten maar met 2 euro per jaar te verhogen…. U leest het goed…. 2 hele euro per jaar. Dat laatste is een belediging. Iedereen die niet in de federale regering zit sprak er schande van.

Kortom, de hardwerkende Duitser is het goudezeltje van de Duitse staat. Wie de pech heeft ongehuwd te zijn en fulltime te mogen werken mag 21% van zijn inkomen afstaan aan de Duitse staat. Daar zit de solidariteitstoeslag voor de Oost-Duitsers al in. Wie gelovig is mag dan ook nog eens per maand een paar tientjes aan de Katholieke of Protestantse Kerk betalen. Met daarnaast nog een stevige service bijdrage voor de ARD en het ZDF, hoge energiebelastingen en geen toeslagen om de huur te betalen komen veel Duitsers netto onder een Nederlands salaris uit. Goh, ten tijde van Helmut Kohl was dat anders. Geen wonder dat veel West-Duitsers ontevreden zijn. Veel Oost-Duitsers zijn ontevreden omdat de belastingdruk net zo hoog is maar de salarissen lager.

Veel Duitsers moeten om rond te komen twee of meerdere banen nemen. Wie langdurig werkloos is geweest mag tegen een hongerloon aan de slag. Hartz IV ontvangers (de Duitse bijstandtrekkers) worden gewoon door de lokale werkpleinen weggepest. Als er dan partijen als de AfD en de Linkspartei opstaan, die de kiezer een terugkeer naar de goede BRD/DDR tijd beloven, dan moet men niet verbaasd zijn dat veel teleurgestelde kiezers op die partijen gaan stemmen.

De politiek in Duitsland kan zich beter over andere dingen zorgen maken. De problemen van de eigen bevolking die soms met moeite rond kan komen, een wandeling door het Roergebied of Oost-Berlijn spreekt boekdelen. De vluchtelingencrisis, die ik volgende week uitgebreider zal behandelen, zorgt ook voor veel onvrede in Duitsland. Dus het is mooi dat Merkel en Co zich zorgen maken over Trump en over de Grieken. Het staat mooi in de media, maar het draagt nergens toe bij. De Duitse politici kunnen zich beter over hun eigen land en hun eigen koers zorgen maken. Sinds 1989 is daar veel verkwanseld.