Duitsland spreekt met deze verkiezingen. Merkel haar CDU blijft overeind, de rechts-populistische AfD behaalt een flinke winst en ook de Groenen stijgen. Gaat het lukken om een regering te vormen? Er lijken twee opties te zijn: het CDU/CSU met SPD of de Union met de rechts-liberale FDP en de Groenen. De eerste optie is hopeloos omdat de SPD niet wil regeren, maar ook optie twee lijkt lastig te zijn. Wat betreft de vluchtelingencrisis zijn de Groenen veruit het meest progressief en willen opvang in Duitsland. Het gaat een hele kluif worden. Wat moeten de Groenen doen?

Zelf ben ik lid van GroenLinks. Uiteraard ben ik blij met het linkse geluid over de opvang van vluchtelingen van de Groenen. Let wel: GroenLinks had toentertijd de luxepositie dat er meerdere mogelijkheden waren dan alleen VVD/CDA/D66/GroenLinks. Dat privilege heeft Duitsland niet. Klaver stapte uit de regeringsvorming naar aanleiding van het voorgestelde beleid over migratie. Als de Groenen dat doen, lijkt Duitsland verder van huis te zijn. Er zijn dan geen opties meer over voor een meerderheidscoalitie.

Het verschil met GroenLinks is dus wat vluchtelingen en asiel betreft verwaarloosbaar. Er zijn overigens meer overeenkomsten met de Nederlandse politiek: regeringspartij CDU daalt, maar blijft overeind. Exact hetzelfde verhaal zagen we hier bij de VVD (die inhoudelijk overigens wel verschilt met het CDU). Ook wordt de AfD, evenals de PVV, massaal buitengesloten voor coalitiedeelname. En last but not least, de stemmen bestaan voor een deel uit proteststemmen. De Groenen staan tegenover de AfD, de AfD tegenover Merkels “wir schaffen das”. Ook in Duitsland is het dus een gezellige bedoeling.

De verkiezingen in Duitsland leken evenals in Nederland vooral over de vluchtelingencrisis en migratie te zijn gegaan. Begrijpelijk, maar toch vind ik dat jammer. Politiek is zoveel meer dan dat. Waar is werk? Waar is zorg? Waar is de woningmarkt in het publieke debat? Natuurlijk, tussen neus en lippen door is er weleens poeha over, maar dat is onterecht weinig aandacht. De oplossingen van problemen in Europa zijn niet te vinden bij het afsluiten van nationale grenzen of uit de EU stappen. Ik vrees dat men van de koude kermis thuis komt als de AfD ooit gaat regeren.

Voorlopig ligt het balletje bij mijn Duitse groene vrinden en de liberalen. Voor de liberalen kan ik niet spreken, maar voor de Groenen wel: ik wil wat anders zien dan dat in Nederland is gebeurd, in tegenstelling tot wat ik eerder vond. GroenLinks heeft een conservatie partij, de ChristenUnie, macht gegeven. Dat had niet gehoeven.

Het is de morele verantwoordelijkheid om gezamenlijk sociaaleconomisch links en rechts in Duitsland te verbinden. Als de Groenen het onderwerp migratie niet winnen, valt er alsnog een flinke zege voor Duitsland te behalen. Regeer mee, zeg ik met volle overtuiging. Laat zien dat politiek verder gaat dan migratie. Bewijs nationalisten en xenofoben het tegendeel; leg een Duitsland aan de dag dat geen AfD nodig heeft.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons