Nederland is tegen het laten terugkeren en in Nederland berechten van IS jihadisten. Het Levant Front, of al-Jabha al-Shamiyya, de Syrische VSL-groep die in Nederland in het nieuws kwam als zouden ze jihadisten zijn, is juist blij dat ze van hun krijgsgevangen buitenlandse IS-strijders af zijn.

“Op dit moment hebben we die niet meer. In het verleden wel maar die zijn uitgeleverd.” Dat zegt Mohamed Adeeb, een van de leiders van Al-Jabha al-Shamiyya. Adieb is civiel ingenieur uit Tel Rifaat, boven Aleppo. Ik spreek hem in een restaurant aan het Taksim plein in Istanbul.

Aan welke landen hebben jullie strijders uitgeleverd? “Aan de Franse regering en de Duitse regering. We hebben contact gezocht met die regeringen en gezegd: dat zijn jullie burgers, alsjeblieft, wij leveren ze uit aan jullie. Dit was na de operatie Eufraat Schild.”

“We wilden hen op een officiële manier uitleveren, daarom zochten we contact met de autoriteiten. Maar dat was moeilijk. We wilden de internationale standaarden hanteren. Uiteindelijk zijn ze wel uitgeleverd. Zelfs de Duitse regering wilde het alleen niet op een officiële manier. Iedereen had zijn redenen, die ik niet ken” zegt Adieb.

Christoph Reuter, een bekroond journalist van Der Spiegel schreef een boek over IS, met de titel “Der schwarze Macht, Der Islamische Staat und der Strategen des Terrors”. Hij beaamt het relaas van Adieb. Reuter ging vier keer met het Levant Front naar Aleppo. Hij bemiddelde tussen Levant Front/ al-Jabha al-Shamiya en Westerse ambassades in Ankara over het terugzenden van westerse ISIS-gangers. Dat deed hij omdat de groep zelf daar geen gehoor kreeg.

“Dit verhaal bevestigt dat het Nederlandse OM ernaast zit met de labeling van Levant Front als Jihadistische organisatie” zegt Reuter. “Het gaat over Nadia Maffouh, een Franse staatsburger, die in november 2014 in haar eentje naar Noord Syrie reisde” vertelt hij. “Daar werd ze ergens in de omgeving van Azaz aangehouden door mannen van de al-Tawheed brigade, die een paar weken later zou opgaan in al-Jabha al-Shamiyya. Ze vertelde dat ze geen problemen had gehad bij het oversteken vanaf de Turkse grens naar Syrie. De mannen die haar hadden aangehouden vroegen zich af wat een alleen reizende vrouw wilde doen in Syrie. Haar eerste antwoord, ‘toerisme’, klonk niet overtuigend, dus hielden ze haar vast. Na wat gesprekken gaf ze toe dat ze naar Syrie was gekomen om aan de jihad deel te nemen.

Als ze werkelijk een Jihadistische bridage waren geweest, zouden ze haar aan hun brigade hebben toegevoegd, of haar de weg naar IS hebben getoond. In plaats daarvan nam het leiderschap van Levant Front langdurige inspanningen om haar terug naar Frankrijk te krijgen. Dit is het moment waarop ik in beeld kwam, en hen hielp met contacten om Europese diplomaten te bereiken en die uit te laten leggen aan collega-diplomaten van de Franse ambassade in Ankara dat dit geen hoax was. Een vrouwelijke diplomate vroeg om een bewijs van leven, dit is waarom er een korte video van de vrouw is opgenomen. Vervolgens is ze naar de grens gebracht door vertegenwoordigers van Levant Front en opgehaald door een Franse diplomaat aan de Turkse kant. Of ze is gearresteerd door de Turken of dat ze direct kon vertrekken richting Frankrijk weet ik niet.” zegt Reuter.

“Ik heb hier nooit eerder over geschreven, want er waren honderden andere Europese jihadisten die in Zuid Turkije klaarstonden om de grens over te steken, en door Syrie heen het IS- of Nusra
front wilden bereiken, die gevangen werden gezet door andere rebellengroepen”, aldus Reuter.

“Ik heb hen geholpen omdat de leiding van Levant Front contact met mij opnam, omdat ze niet wisten wat ze met haar moesten doen en de Franse ambassade aanvankelijk niet erg reageerde.”