Vlak na de aanslag op een synagoge in Pittsburgh werd de burgemeester van de stad, Bill Peduto, gebeld door Donald Trump. De Amerikaanse president bood zijn medeleven aan, om vervolgens een monoloog af te steken over de doodstraf. De beste manier om haatmisdrijven te voorkomen was om de mogelijkheden om de doodstraf op te leggen wettelijk uit te breiden, aldus Trump.

 

Peduto was verbaasd. Hij wilde nog helemaal niet aan het straffen van de dader denken, maar was vooral bezig met de slachtoffers. Aan een lokale krant vertelde hij: ‘I’m literally standing two blocks from 11 bodies right now. Really?’

Trump, die ook voorstander is van een liberale (in de zin van vrije) wapenwetgeving, heeft in het verleden wel vaker de doodstraf gepromoot. Niet alleen moordenaars verdienen volgens Trump de doodstraf, maar ook drugssmokkelaars (wat de praktijk is in landen als Singapore, Maleisië, Indonesië, Saoedi-Arabië en Iran) en verkrachters.

Berucht is de zaak van de Central Park Five. Vijf zwarte tieners in New York werden ervan verdacht op 19 april 1989 een 28-jarige joggende blanke vrouw te hebben aangevallen en verkracht. De vrouw overleefde de aanval, maar lag voor twaalf dagen in coma. De media besteedden uitgebreid aandacht aan de zaak, en miljardair en bekende Amerikaan Trump vond het nodig om ook een flinke duit in het zakje te doen, door voor de doodstraf te pleiten. Hij betaalde een paginagrote advertentie, die gepubliceerd werd in de vier grootste kranten van New York. Doel was om de publieke opinie te mobiliseren.

De vijf tieners werden veroordeeld, maar bleken in 2002 onschuldig te zijn. Een veroordeelde serieverkrachter bekende dat hij in 1989 die joggende vrouw in Central Park had verkracht. Een DNA-test bevestigde dit. De vijf werden vrijgelaten en spanden een rechtszaak aan tegen New York City, waarin ze de stad onder andere rassendiscriminatie verweten. Uiteindelijk besloot NYC in 2014 om de zaak voor 41 miljoen dollar te schikken.

In 2016 zei Trump nog steeds in de schuld van de vijf zwarte jongens te geloven en was hij van mening dat ze geëxecuteerd moesten worden, ondanks de bekentenis van de echte dader en de DNA-test. Want fouten toegeven, dat is niet iets wat Trump graag doet.

 

 

Afbeelding: Screenshot Youtube