Een boek van Timothy T. Byson wijst nieuwe informatie uit over de racistische moord op Emmet Till. De daders van de moord op Till werden toentertijd vrijgesproken. Veel nieuwe informatie is het niet, maar het doet de discussie op het verschrikkelijke voorval weer leven.

De 14-jarige Till werd in 1955 vermoord door twee mannen omdat hij zou hebben gefloten naar een witte vrouw, Carolyn Bryant. In het zeer racistische Money, Mississipi was dit absoluut een no-go. Dit had tot gevolgd de broers van Bryant hem zodanig toetakelde dat zijn lichaam onherkenbaar was. Nadat ze hem hadden doodgeschoten gooiden ze hem in de rivier, waarna de politie 3 dagen later het lichaam zou vinden.

Tijdens de uitvaart had de moeder van Till bewust de kist opengelaten zodat iedereen kon zien wat voor vreselijks haar zoon was overkomen. Rosa Parks werd hierdoor geïnspireerd om niet meer achterin de bus te gaan zitten, hetgeen nog steeds een legende is binnen de antiracismebewegingen.

Helaas werden de daders vrijgesproken. Later vertelden ze in een krant dat ze wel degelijk de moord hadden gepleegd, maar ze konden niet opnieuw vervolgd worden. De nieuwe informatie ziet op het feit dat Carolyn Bryant had gelogen bij haar verklaring. Ze vertelde namelijk dat Till haar had aangerand, hetgeen absoluut niet het geval was.

Veel nieuws zal de informatie dus niet doen. De daders staan vast, maar desondanks heeft de FBI het onderzoek heropend na het boek van Byson.

Afbeelding: Flickr