Het is alsof de Ku Klux Klan een campagne tegen racisme en vreemdelingenhaat begint. Alsof de Nationaldemokratische Partei Deutschlands de strijd aanbindt tegen antisemitisme. Alsof de rooms-katholieke kerk pedofilie de oorlog verklaart of de Anti-Fascistische Actie fascisme gaat bestrijden. Terrorisme, uw dagen zijn geteld, de Saoedi’s komen eraan!

Je gelooft je ogen nauwelijks wanneer je de lijst van 34 landen ziet die deelnemen aan de islamitische antiterreurcoalitie. Qatar, offical sponsor van Al-Qaida. IS-recruteringsbureau Turkije. Het Soedan van de gezochte oorlogsmisdadiger president Omar al-Bashir. Pakistan, talentscout van de Taliban, en nog zo’n 30 andere schurkenstaten, dictaturen, sponsoren van terrorisme en failed states. De lijst is een ware wie is wie in terreurland.

Natuurlijk is er initiatiefnemer Saoedi-Arabië zelf, het land dat Noord-Korea naar de kroon steekt voor de titel van meest schofterige regime op aarde. Er is praktisch geen islamitische terreurbeweging die niet op enig moment is gefinancierd door de ‘Bewakers van de Heilige Plaatsen’. Om nog maar te zwijgen over het feit dat het salafisme, de meest gewelddadige en gevaarlijke ideologie van dit moment, geboren en getogen is in het woestijnkoninkrijk. Olie en haat, het zijn de enige twee noemenswaardige bijdragen van de Saoedi’s aan de mensheid.

Saoedi-Arabië is de Islamitische Staat, voor de neutrale waarnemer zijn de verschillen nauwelijks met het blote oog waarneembaar

Die “Anus van het Midden-Oosten” gaat nu de strijd tegen het terrorisme leiden? “Wij hebben een coalitie gevormd die de terroristen en zij die hun gewelddadige ideologieën bevorderen, aanpakt,” oreerde de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken gisteren in Parijs. Wie een beter geheugen heeft dan een goudvis zal de misdadige ironie van die locatie niet ontgaan. Want Saoedi-Arabië is de Islamitische Staat, alleen met een demente koning op de troon in Riyad in plaats van een kalief, voor de neutrale waarnemer zijn de verschillen nauwelijks met het blote oog waarneembaar.

419960_img650x420_img650x420_crop

Executie in die andere Islamitische Staat: Saoedi-Arabië.

Atheïsten

Waar de Saoedi’s dus volgens de woorden van hun eigen minister zichzelf zouden moeten aanpakken, hebben zij natuurlijk een heel eigen definitie van terrorisme. Zo zijn voor hen alle atheïsten sowieso terroristen en kunnen, nee dienen, dus te worden geëxecuteerd. En worden dat ook, zelfs als zij niet van het kaliber Richard Dawkins of Sam Harris zijn. Nee, vredelievende agnosten en moslims die het wagen ook maar de meest minimale kritiek op de ‘religie van de vrede’ te hebben, vallen onder de terreurwetten van het koninkrijk.

Maar het ware object van de Saoedische ‘jihad tegen terreur’ zijn de sjiieten, in overgrote meerderheid vrome moslims dus. Dat blijkt als je het lijstje coalitieleden aan een iets nauwkeuriger inspectie onderwerpt. Iran ontbreekt, net als Libanon, Irak en Syrië. De landen die de frontsoldaten leveren in de strijd tegen IS en Al-Qaida zijn niet uitgenodigd mee te doen in de Saoedisch-islamitische strijd tegen terreur.

Stenen Tijdperk

Dit is allesbehalve verrassend, want de Saoedi’s en hun bondgenoten zijn helemaal niet geïnteresseerd in een strijd met het soennitische jihadisme. Oorspronkelijk zou een aantal van de 34 coalitiepartners meedoen met de Amerikaanse luchtoorlog tegen de Islamitische Staat. Maar daarvan is nauwelijks sprake, de soennitische landen hebben immers een veel gevaarlijker vijand gevonden in… Jemen, het armste land van het Midden-Oosten.

Om de sympathie van de Nederoumma (of van actiepartijen SP en GroenLinks) te verkrijgen, zullen de sjiieten de Israëlische luchtmacht moeten overtuigen de bombardementen voor de Saoedi’s uit te voeren

Het is oorlog in Jemen, als Jaltalezer weet u dat waarschijnlijk, maar u bent slechts een enkeling. De overgrote meerderheid van de wereldbevolking weet van niets of – erger – doet of zijn neus bloedt. Dat geldt met name voor de anderhalf miljard moslims die onze aarde bevolken. Over het algemeen niet bepaald op hun mondje gevallen als hun medegelovigen worden afgeslacht, houden zij de kaken stijf op elkaar nu het rijkste land in het Midden-Oosten het armste het Stenen Tijdperk in bombardeert.

No Jews no news

Ook in Nederland is de stilte oorverdovend. Om de sympathie van de Nederoumma (of van actiepartijen SP en GroenLinks) te verkrijgen, zullen de sjiieten in Jemen op de een of andere manier de Israëlische luchtmacht moeten overtuigen de bombardementen voor de Saoedi’s uit te voeren. U weet: no Jews, no news, ook al is het optreden van de IDF in Gaza en Westbank een Thaise massage vergeleken bij de terreur die het Huis Saud op de arme Jemenieten heeft losgelaten.

storage.canoe.com

Een vader draagt zijn dode zoontje weg na een IS-bomaanslag op een sjiitische moskee in Sanaa, Jemen, op 20 maart 2015.

Niet dat die gedachte zo vreemd is, de Saoedi’s zijn niet bepaald kieskeurig als het om hun bondgenoten gaat. Egyptische, Soedanese en Marokkaanse troepen vormen de infanterie in de strijd tegen de houthi’s (Jemenitische sjiieten). Deze landen laten zich ongetwijfeld rijkelijk betalen om hun zonen op te offeren aan de Saoedische ambities en zij zijn niet de enigen. Colombiaanse, Britse en Australische huurlingen zijn al gedood in de strijd. Deze soldiers of fortune werken voor een oude bekende in het Midden-Oosten: het Amerikaanse Blackwater (al heeft het bedrijf van Eric Prince sinds zijn misdadige optreden in Irak een hele serie naamsveranderingen ondergaan).

Zeemansgraf

Zelfs de Blackwater-huurlingen zijn niet de grootste schurken van de Saoedische coalitie tegen de sjiieten in Jemen. In de soort complicatie die je alleen in het Midden-Oosten ziet, vechten ook IS en Al-Qaida zij aan zij met de Saoedi’s (en dus met Blackwater – Osama bin Laden draait zich om in zijn zeemansgraf). Was u er nog niet van overtuigd dat de Saoedi’s ondanks hun retoriek in Parijs allesbehalve geïnteresseerd zijn in de strijd tegen terreur? Hun aanval op de houthi’s heeft er direct toe geleid dat IS en AQ grote delen van Jemen onder de voet hebben gelopen en de facto dienen als Saoedische stormtroepen tegen de sjiieten.

Eén lichtpuntje is er: de Saoedi’s verliezen. Ondanks hun met oliedollars gekochte Amerikaanse wapens en Arabische bondgenoten

De regering in Riyad is bereid alles en iedereen op te offeren in haar proxy-oorlog tegen wat zij ziet als een veel groter gevaar dan dat van haar salafistisch-jihadistische broeders: het sjiietische Iran. Of het nu sneuvelende jongemannen zijn uit de sloppenwijken van Casablanca, Caïro of Cali, of de straatarme bevolking van Jemen die dagelijks wordt bestookt met clusterbommen of gebukt gaat onder het schrikbewind van de Islamitische Staat. Eén lichtpuntje is er: de Saoedi’s verliezen. Ondanks hun met oliedollars gekochte Amerikaanse wapens en Arabische bondgenoten. De houthi’s zijn zelfs in de tegenaanval gegaan en erin geslaagd een aantal Saoedische grensplaatsen te veroveren. Moge Allah, de Rechtvaardige, hen de kracht geven door te marcheren naar Mekka, Medina en Riyad.

P.S. Vandaag is de eerste dag van een wapenstilstand tussen de soennitische coalitie en de houthi’s. Kort voor het ingaan daarvan richtten Saoedische bommenwerpers het zoveelste bloedbad aan in de provincie Hajjah.