Rechtse blog verdedigt antidemocratische president Hongarije.

 

Dat De Dagelijkse Standaard is geradicaliseerd nu Michael van der Galiën aan het roer staat is bekend. Maar dat de rechtse Joop het autoritaire bewind van Viktor Orbán verdedigt, daar schrok ik toch een beetje van. Wat schrijft Van der Galiën namelijk?

Fransje Timmermans heeft voor de zoveelste keer in korte tijd bewezen een politieke brokkenpiloot eersteklas te zijn. De man maakt werkelijk overal een enorme puinhoop van en schijnt te denken dat Brussel de nieuwe supermacht is in de wereld, die andere regeringen wel even even de les zal lezen. Ja, zelfs democratische regeringen van EU-landen. Zo zette hij onlangs Hongarije op het strafbankje omdat dat land geheel terecht de oorlog heeft verklaard aan George Soros, de extreemlinkse miljardair die zijn geld en invloed gebruikt om zijn extreemlinkse denkbeelden overal ter wereld in de praktijk te brengen.

Van der Galien kiest dus partij voor een autocratische regeringsleider die net als Recep Tayyip Erdogan in Turkije heel veel macht naar zich heeft toegetrokken, de persvrijheid, de godsdienstvrijheid en de academische vrijheid bedreigt, een xenofobe politiek tegen vluchtelingen voert (asielzoekers moeten worden opgesloten in containerkampen) en nu dus een campagne voert tegen een joodse miljardair die zou complotteren tegen zijn land (en daarmee inspeelt op antisemitische samenzweringstheorieën). En dit alles onder het motto: ‘De vijanden van onze vijanden zijn onze vrienden.’

Wat zou Van der Galien eigenlijk van de Syrische president Bashar al-Assad vinden?

 

Afbeelding: Viktor Orbán spreekt in 2012 een grote menigte aanhangers toe: ‘Hongaren zullen niet dansen naar de pijpen van buitenlandse machten’. Bron: Wikimedia / Wikipedia Commons.