In een poging de Koerden te overheersen sloopt Erdogan nu ook Koerdisch historisch erfgoed. 

 

Ulaş Akhan, de zetbaas van Erdogan die de HDP-burgemeester van Doğubeyazıt heeft vervangen, besloot om het standbeeld van de beroemde Koerdische dichter, filosoof en schrijver Ahmad-i Khani af te breken.

Ahmad-i Khani (1650-1707) sprak Koerdisch, Arabisch en Perzisch, schreef een Arabisch-Koerdisch woordenboek en een didactisch boek voor kinderen, om ze te leren te leren. Zijn belangrijkste literaire werk was Eqîdeya Îmanê (Het pad van het geloof), half poëzie, half proza, waarin hij de vijf zuilen van de islam uitlegde. Dit boek werd in 2000 in het Zweeds vertaald.

Het standbeeld van Ahmad-i Khani is niet het eerste slachtoffer van Erdogans culturele genocide op de Koerden. Het standbeeld van Lamassus en het Roboski monument in Diyarbakır, het monument voor de Koerdische politicus Orhan Doğan in Cizre, reliëfs van de Mervani beschaving en het standbeeld van Ahmed Arif zijn ook gesloopt toen de zetmannen van Erdogan aan de macht kwamen in de Koerdische gebieden.

Het vernietigen van andermans geschiedenis heeft niks te maken met het bestrijden van rebellen. Sterker nog, de PKK krijgt dankzij deze onderdrukking helaas veel meer aanhangers.

Nederland zou, in Europees verband, Erdogan keihard op de vingers moeten tikken over de mensenrechten in zijn land. Journalisten die in de gevangenis worden gegooid, vermeende gülenisten die worden vervolgd, Koerden die worden onderdrukt, Koerdische monumenten die worden vernietigd, christelijke kloosters en kerken die worden geconfisqueerd, het houdt niet op.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons