Ophef in Groot-Brittannië. Er doken foto’s op uit 2014 waarin te zien is dat Labour-leider Jeremy Corbyn een begraafplaats in Tunis bezocht, waar onder andere de PLO-terroristen begraven liggen die in 1972 Israëlische atleten vermoordden in München. Corbyn is een antisemiet, riepen rechtse media in koor. Nee dat is hij niet, riep links. Het ligt wat ingewikkelder.

 

Kritiek op Israël is geen antisemitisme, hoewel sommige Israëlfans ons dat graag doen geloven. Aan de andere kant: onder Israëlcritici bevinden zich ook antisemieten. Nadat de radicaal-linkse Labour-politicus Jeremy Corbyn in september 2015 leider werd van Labour voelden extreemlinkse en islamistische antisemieten zich geruggensteund en gingen los op Joden. Zo schreef Trotskist én Labour-lid Gerry Downing op de website Socialist Fight het artikel ‘Why Marxists must address the Jewish Question’, waarin hij stelde dat de ‘Joods-zionistische bourgeoisie’ achter het neoliberalisme, de oorlog tegen het terrorisme en de onvoorwaardelijke steun aan Israël zat. Activist Bob Campbell deed een Yasmina Haifietje toen hij op Facebook beweerde dat Israël de terreurbeweging IS steunde. Labour-parlementskandidaat Vicky Kirby schreef op Twitter dat Joden grote neuzen hadden en dat Adolf Hitler misschien ‘een zionistische god’ was.

Naar aanleiding van deze en vele andere incidenten is Labour een kritisch zelfonderzoek begonnen. Tot grote woede van Joodse media in Groot-Brittannië weigerde Labour echter de antisemitisme-definitie van International Holocaust Remembrance Association (IHRA) te hanteren, omdat die Israëlkritiek onvoldoende zou toestaan. Volgens de IHR-definitie is Israëlkritiek echter niet automatisch antisemitisme, maar wordt Israël soms gebruikt ter legitimatie van Jodenhaat. Heel wat anders dus. En dat is wat er bij Labour gebeurt.

Zelf is Jeremy Corbyn geen antisemiet. Hij is een zeer idealistische politicus, zeer dogmatisch ook, die nogal naïef is in het kiezen van politieke bondgenoten.Daarnaast vindt Corbyn als representant van antikolonialistisch links de strijd tegen imperialisme, islamofobie, kapitalisme en zionisme veel belangrijker dan het bestrijden van antisemieten in eigen gelederen. Hij stelt andere prioriteiten. Terecht ook daarom dat het CIDI protest aantekende toen de PvdA Corbyn uitnodigde voor een conferentie in ons land, hoewel je uiteraard van mening kunt verschillen met elkaar over de wijze waarop ze hebben geprotesteerd.

Dan de begraafplaats in Tunis, waar de PLO-terroristen van 1972 begraven liggen. Corbyn legde geen krans voor deze terroristen. Op deze begraafplaats zijn namelijk veel meer Palestijnen begraven, waaronder ook de tientallen slachtoffers van een Israëlisch vergeldingsbombardement in 1985 op het PLO-hoofdkwartier in Tunis. Rechtse tabloids in Groot-Brittannië proberen Corbyn zo te framen, dat hij de terroristen herdacht. Dat is niet waar. Dat deze tabloids zulk nepnieuws verspreiden is een slechte zaak, want hierdoor kunnen Corbyn-apologeten doen alsof er niets aan de hand is. Maar er is wel degelijk iets aan de hand met Labour sinds Corbyn de grote roerganger is. Het ligt echter wat ingewikkelder, wat minder zwart-wit, dan de fans en tegenstanders van de radicaal-linkse leider ons proberen vertellen.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons