De Franse actrice Catherine Deneuve schreef dinsdag met enkele medestanders een open brief in Le Monde, waarin ze betoogde dat mannen vrouwen mogen lastig vallen. Het NRC Handelsblad schreef vandaag dat medestanders van Deneuve nog veel verder gaan. Hoog tijd dus dat rechts zich uitspreekt tegen regressief rechts.

 

De #MeToo-campagne was gericht tegen ongewenst seksueel gedrag van mannen tegen vrouwen. De details over wat Hollywood-studiobaas Harvey Weinstein allemaal had uitgespookt met vrouwen waren behoorlijk schokkend, eufemistisch geformuleerd. Ofschoon sommige vrouwen vervolgens nogal doorsloegen, onder andere door te stellen dat beschuldigingen niet hoefden te worden bewezen en dat onhandig flirten ook een vorm van aanranding was, had de MeToo-campagne iets helends. Te lang is ongewenst seksueel gedrag – aanrandingen, intimiderende seksuele grappen op het werk, het zonder toestemming aanraken van vrouwen in de bus of in de kroeg – getolereerd als normaal. En dat is het natuurlijk niet. Het is gemakkelijk om je alleen maar te focussen op de schijnheiligheid van sommige feministen, zodat je daarna je hoofd in het zand kan steken en doen alsof er niets aan de hand is.

Catherine Deneuve cum suis hebben voor deze gemakzuchtige weg gekozen in deze discussie. Oud-minister van Vrouwenrechten Laurence Rossignol van de socialisten reageerde woensdag woedend op France Inter:

Ik zou deze tribune niet alleen niet hebben ondertekend, als ik de kans had gekregen met een vrouw als Catherine Deneuve te spreken, zou ik haar hebben uitgelegd dat deze tribune niet alleen een slag in het gezicht is van alle vrouwen die de realiteit van seksuele predatie aanklagen, maar ook dat ze mannen geen dienst bewijst.

Maar de medestanders van Deneuve gingen deze week verder, zo meldde het NRC Handelsblad vandaag. Catherine Millet, een van de ondertekenaars van de open brief in Le Monde, heeft eerder gezegd dat ze het ‘heel erg betreurde’ dat ze nooit verkracht was. Radiopresentator Brigitte Lahaie zei in een radio-uitzending dat je ‘kunt genieten van een verkrachting’. Sophie de Menton, zakenvrouw en columniste, stelde ten slotte dat als haar man haar toentertijd niet had lastiggevallen ze wellicht nooit met hem getrouwd was.

Natuurlijk kun je kritiek hebben op de excessen in de MeToo-campagne, dat is ook terecht, maar we moeten het goede niet tegelijk met het slechte wegwerpen. Het is volkomen legitiem om tegen seksueel geweld en seksuele intimidatie te protesteren. Catherine Deneuve cum suis keren zich niet tegen de excessen alleen, maar praten het goed dat mannen vrouwen lastig vallen. Dat is regressief rechts. Regressief rechts bedekt maatschappelijke misstanden met de mantel der liefde, om bepaalde groepen, in dit geval viespeuken, te ontzien. Hoog tijd dus dat rechts zich uitspreekt tegen regressief rechts.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons