Komende zondag moet wat betreft de Catalaanse regering een referendum gaan plaatsvinden over onafhankelijkheid. De Spaanse regering is het hier echter zo mee oneens dat het een grote politiemacht naar de regio heeft gestuurd. Dit tot woede van veel Catalanen.

Zondag zal hoe dan ook een ongemeen spannende dag worden in heel Spanje. Gaat het referendum überhaupt door? Door de gekozen ramkoers van beide partijen zal het zeer onwaarschijnlijk zijn dat men er in Catalonië voor kiest om zelf, voorlopig althans, de stekker uit het referendum te trekken. Alleen het ingrijpen van de Spaanse autoriteiten kan de volksraadpleging stoppen. En dat lijkt dan ook te gaan gebeuren.

Het harde optreden van Spanje is wellicht nogal onverstandig voor de langere termijn. Uiteindelijk zal men weer met elkaar verder moeten, dus doet iedereen er verstandig aan om niet een al te grote broek aan te trekken. De ramkoers zorgt ervoor dat de spanning alleen maar verder oploopt en dat de sympathie voor een onafhankelijk Catalonië bij veel mensen alleen maar groter wordt. Men had er ook voor kunnen kiezen om het referendum doorgang te laten vinden om dan vervolgens het proces tot onafhankelijkheid te blokkeren. Daarin staat de Spaanse regering overigens volledig in haar recht. Het zou ook nog maar de vraag zijn geweest of een meerderheid van de Catalanen zich daadwerkelijk voor de onafhankelijkheid zou hebben uitgesproken. Volgens peilingen zou het erom hangen; door het harde optreden is de kans aannemelijker geworden dat een aanzienlijke meerderheid vóór gaat stemmen.

Het referendum heeft overigens weinig met een gezond democratisch proces te maken. Er is amper campagne tégen onafhankelijkheid en het vindt plaats onder grote druk en spanningen. Wat dat betreft valt het goed voor te stellen dat men in Spanje alles in het werk stelt om de Catalanen een halt toe te roepen.

Maar nu er voor deze houding gekozen is, is er geen enkele weg meer terug. De spanning is om te snijden en het valt niet uit te sluiten dat er gewelddadigheden plaats gaan vinden. En dat is voor een normaal gesproken gezonde democratie als Spanje verschrikkelijk.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons