Verhaal over een vluchteling werd vrijgesproken van een verkrachtingsmisdrijf, omdat hij de normen en waarden van Frankrijk niet kende, blijkt een hoax.

 

Opiniemaker en FvD-stemmer Eva Vlaardingerbroek deelde op Twitter een nieuwsbericht over een bizarre verkrachtingszaak. Een migrant zou zijn vrijgesproken van een verkrachtingsmisdrijf, omdat hij de culturele codes van het land niet kende.

Eva Vlaardingerbroek heeft maar 2000 volgers, maar haar bericht is meer dan 900 keer gedeeld en geliked, mede dankzij het tweetje van Telegraaf-journalist Wierd Duk. Haar bericht werd op Twitter bovendien uitgebreid gepromoot door mensen die van mening zijn dat Europa geen nieuwe migranten moet toelaten. Sommigen grepen het bericht ook aan om te ageren tegen het Marrakeshpact, waar onder andere het Forum voor Democratie nu een felle campagne tegen voert.

Maar wat blijkt? Het verhaal is niet waar. Het Franse persbureau AFP heeft het nieuwsbericht kritisch onder de loep genomen en het blijkt dat het toch een beetje anders is. De verdachte is niet vrijgesproken omdat hij de culturele codes niet kende. Fdesouche, de uiterst Franse nieuwswebsite waar Vlaardingerbroek naar verwees, heeft niet het hele verhaal verteld. In de acht pagina’s van het arrest staat nergens dat de verdachte vrijgesproken is vanwege de ‘culturele codes’, aldus AFP.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons