Omdat Canada kritiek heeft geleverd op de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië heeft het wahabitische koninkrijk de Canadese ambassadeur het land uitgezet. Ook zijn alle nieuwe handels- en investeringstransacties bevroren.

De uitlatingen van de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland vormden de aanzet van het conflict. Zij riep Saoedi-Arabië op om gearresteerde burgeractivisten vrij te laten, waaronder de Canadees Samar Badawi. Saoedi-Arabië vindt dat Canada zich niet mag bemoeien met ‘binnenlandse aangelegenheden’.  Volgens Emile Affolter, woordvoerder bij Amnesty International, geeft het koninkrijk met deze actie ook een boodschap af aan andere landen: begin je over mensenrechten, dan zul je onze toorn voelen.

Saoedi-Arabië is een streng-islamitisch land, waar het wahabisme (een fundamentalistische, intolerante versie van de islam) de staatsgodsdienst is. Er worden jaarlijks zo’n 150 mensen geëxecuteerd. Dit gebeurt door middel van een kromzwaard. Behalve moord en drugssmokkel worden ook terrorisme, afvalligheid, homoseksualiteit, overspel en hekserij met de dood bestraft. Onder de ter dood veroordeelden bevinden zich verhoudingsgewijs veel buitenlandse gastarbeiders en vrouwen.

Kroonprins Mohammad bin Salman, de machtigste man in het koninkrijk, lijkt een liberale koers te varen en vrouwen mogen nu auto rijden. Niettemin sluit hij politieke tegenstanders en critici op.

 

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons