De stemlokalen in Duitsland zijn dicht: Duitsland heeft zijn 19e Bondsdag gekozen. Volgens de exit polls heeft de AfD helaas veel meer gewonnen dan de prognoses hebben voorspeld. Er zijn ongeveer een miljoen kiezers overgestapt van de CDU/CSU naar de extreemrechtse partij. Veel mensen in Duitsland zijn geschokkeerd van dit resultaat. Het zal helaas een stempel drukken op het politieke klimaat van de komende jaren.

Zeker is dat Merkel voor de vierde keer minster-president wordt. Waarschijnlijk komt er een zwart-geel-groene ‘Jamaika’-coalitie met alle moeilijkheden van dien.
 heeft de nederlaag van de SPD toegegeven. Zij gaan de komende vier jaar oppositie voeren.

Het is te hopen dat er een overtuigende samenwerking tot stand komt tussen de christendemocraten, de liberalen en de groenen. In hoeverre zal het beleid van Merkel, in het bijzonder de vluchtelingen- en energiepolitek worden voortgezet? Zou het zo zijn dat in de aanstaande regering het rechts-liberale geluid en het links-groene geluid elkaar neutraliseren, en dat Duitsland een middenweg blijft bewandelen?

Het zal geen gulden middenweg zijn. Daarvoor is het debakel te duidelijk. De AfD behaalt 87 zetels in de bondsdag en is daarmee de derde partij in de grootste democratie van de EU. In voormalig Oost-Berlijn bezorgt de winst van de AfD koude rillingen:

Misschien moeten we proberen, het positief te zien. Niemand praat over een theoretisch mogelijkheid: een coalitie CDU/CSU + AfD + NPD (als die in de bondsdag hadden gezeten; ze behaalden maar 1,3% van de stemmen, ver onder de kiesdrempel van 5%). Zo’n horror-nazikabinet zou dan misschien net 50,1% van de stemmen halen. Zoiets zou echt een herhaling zijn van 1933. Gelukkig komt dat niet eens in de hoofden van de AfD-politici op.

De opkomst was met 75% duidelijk hoger dan vier jaar geleden. Hier leest u de gedetailleerde resultaten volgens Der Spiegel. Om af te sluiten met een komische noot: de groep ‘overig‘ bevat onder andere partijen als Tierschutspartij, Bayernpartei, Partei der Vernunft, Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands, Feministische Partei die Frauen, Partei der Nichtwähler, Rentnerpartei und die Partei Bibeltreuer Christen).

Afbeelding Das erste deutsche Fernsehen