Onder leiding van haar Bondskanselier Sebastian Kurz sluit Oostenrijk zeven moskeeën. Ook worden er een aantal imams die geld uit het buitenland ontvangen het land uitgezet. De reden voor het sluiten van de moskeeën is dat er een zeer intolerante vorm van de Islam wordt beleden, namelijk het salafisme.

Op zichzelf is dit besluit een goede keuze: intolerantie moet bestreden worden met intolerantie. De beslissing van Kurz ligt in het verlengde van de ‘Islamwet’ waarmee de verbetering van integratie van moslims wordt beoogd.

Een deel hiervan is dat imams geen geld meer mogen krijgen van buitenlandse organisaties. Zo kan de invloed van het buitenland en religieuze organisaties worden ingeperkt. Imams moeten opgeleid zijn en Duits spreken, is de eis van Kurz. Hoewel de Bondskanselier bekend staat als een populist, is dit een maatregel die meer Europese landen zouden moeten hebben.

Wel hangt er een draadje hypocrisie aan: deze wet geldt alleen voor islamitische organisaties en predikers, niet voor christelijke of Joodse. Aan de andere kant is in dat segment geen of weinig integratie nodig. Toch zou consistentie Kurz sieren: religie is religie, behandel alle geloven hetzelfde.

Afbeelding: Wikipedia, Wikimedia Commons