Toen Martin Schulz het voorzitterschap van het Europees Parlement neerlegde om leider van de sociaaldemocratische Duitse SPD te worden, waren de verwachtingen hooggespannen. Vriend en vijand vermoedde dat Schulz zittend Bondskanselier Merkel bij de verkiezingen in september naar de kroon gaat steken. Maar vooralsnog lijken alle signalen op het tegendeel te wijzen.

Bij deelstaatverkiezingen in Sleeswijk-Holstein afgelopen zondag, leed de SPD zelfs een onverwachte nederlaag. Niet de partij van Schulz, maar het CDA van bondskanselier Merkel mag daar een nieuwe regering gaan vormen. Een forse tegenvaller en een teken aan de wand in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen in september. Schulz heeft een serieus probleem.

De campagne van Schulz en zijn SPD bestaat uit een onversneden links geluid. En dat op een manier die je in West-Europa nog maar weinig ziet bij partijen met een relevante grootte. Schulz wil vervuilende bruinkoolwinning in stand houden. Dit in tegenstelling tot Angela Merkel, die economisch rechtser is maar een groenere agenda heeft. Combinaties van standpunten die je buiten Duitsland wat minder snel aantreft. De strijd van Schulz voor de arbeiders maakt hem in zekere zin de linkse Donald Trump. Al zal hij dat zelf vermoedelijk met klem tegenspreken.

Maar het begint er steeds meer op te lijken dat veel Duiters helemaal niet zitten te wachten op deze economische veranderingen. Zoals Mélenchon en Le Pen in Duitsland werden aftroeft door Emmanuel Macron, zo zal Merkel in september zoals het zich nu laat aanzien Martin Schulz van de macht af houden. Even leek het erop dat de positie van ‘Mutti’ Merkel serieus in gevaar kwam, maar Duitsland zoekt ook naar continuïteit. De volgende test voor Merkel en Schulz zal komende zondag al plaatsvinden: de verkiezingen in de ontzettend belangrijke deelstaat Nordrijn-Westfalen. Als Schulz ook daar onderuit gaat, is hij wellicht gezien. Het wordt weer een spannend politiek weekend voor Europa.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons