In Nederland hebben we weer veel gedoe gehad rond de Dodenherdenking, niet in de laatste plaats door het linkse activisme van ‘Geen 4 mei voor mij’. Dit is echter kinderspel in vergelijking met wat er in Polen gebeurt.

 

In Polen is er dankzij de nationalistische regering een wet aangenomen die verbiedt om Polen negatief in verband te brengen met de Holocaust. De moord op de zes miljoen Joden is alleen de schuld van nazi-Duitsland, de Polen zijn hier niet verantwoordelijk voor, ondanks het feit dat drie van de zes miljoen vermoorde Joden uit Polen kwamen en Polen een lange antisemitische traditie kent.

Het is erger geworden. The Guardian meldt dat het Auschwitz Museum wordt belaagd door Poolse nationalisten, die een haatcampagne vol nepnieuws voeren. In maart dit jaar werd het huis van een Italiaanse Auschwitz-gids bovendien beklad met de leuze: Polen voor de Polen en een tekening waarop de Davidsster gelijkgesteld werd met het hakenkruis.

Nationalistische extremisten voelen zich gesterkt door de nieuwe wet, die ze blijkbaar groen licht geeft om hun haatcampagne te voeren.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons