Aung San Suu Kyi, ooit gelauwerd met de Nobelprijs voor de Vrede als leider van de democratische beweging in Myanmar, is definitief door het ijs gezakt. Ze doet nog steeds niets om de etnische zuiveringen in haar land tegen de Rohingya te stoppen.

 

De islamitische Rohingya worden al jarenlang zwaar onderdrukt en zijn nu ook slachtoffer van geweld. Honderdduizenden zijn op de vlucht geslagen naar  Bangladesh. In haar toespraak voor het parlement draait Aung San Suu Kyi echter om de feiten heen. Ze wil niet erkennen dat de regering en het leger van Myanmar fouten hebben gemaakt. Wel onderkent ze het feit dat zo’n 400.000 Rohingya naar Bangladesh zijn gevlucht, maar dat betekent volgens haar dat de helft van de moslimminderheid in Myanmar is gebleven. Daar zou eens mee gepraat moeten worden, net als met de andere minderheden in het land. Ze zegt ook dat de Rohingya in Bangladesh naar Myanmar kunnen terugkeren en dat de regering hun veiligheid zal garanderen, maar dit zijn loze beloften omdat ze niet wil erkennen dat de regering en het leger mede verantwoordelijk zijn voor het humanitaire drama.

Aung San Suu Kyi heeft jarenlang over de onderdrukking van de Rohingya gezwegen. Haar toespraak van gisteren is too little, too late. Ze zou haar Nobelprijs eigenlijk gewoon moeten inleveren.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons