Gisterochtend zouden militieleden van de Sutoro, een militie gelieerd aan de Koerdische YPG, Aramese en Armeense scholen in Noordoost-Syrië hebben bestormd en voor onbepaalde tijd gesloten.

Het betreft scholen die behoren tot de Syrisch-Orthodoxe en Armeens-Orthodoxe Kerk in Syrië. Inmiddels hebben Aramese christenen in Qamishli spontaan gedemonstreerd tegen de sluiting van deze scholen. De demonstranten zouden ook beschoten zijn.

De Sutoro staat bekend als een militie van Assyrische christenen die met de Koerdische YPG samenwerken. Volgens Aramese christenen is de YPG-bondgenoot in werkelijkheid echter een islamitische militie, omdat er veel islamitische strijders voor de Sutoro zouden strijden.

Op 18 augustus berichtte de Aramese Federatie Nederland over het voornemen van de YPG om de christelijke scholen in Noordoost-Syrië te sluiten. Inmiddels hebben lokale Aramese bronnen bevestigd dat militieleden van de Sutoro/Syriac Military Council vier scholen in Qamishli, twee scholen in Derik en één school in Darbasiyah (AlMalikiyah) hebben gesloten. Kerkelijke leiders in Noordoost-Syrië hebben dit veroordeeld.

In de voorbije jaren heeft de Aramese Federatie regelmatig bericht over Aramese christenen die slachtoffer waren van intimidatie-acties van de YPG. Zo ontvoerde de Koerdische militie op 19 januari dit jaar een groep Aramese en Armeense jongeren. In 2016 viel de YPG-militie het christelijke deel van de stad Qamishli aan met als doel het stadsdeel te veroveren. Christenen uit Noordoost-Syrië hebben vaker om aandacht gevraagd voor hun benaderde positie. Zo tekenden zestien kerkgenootschappen en christelijke organisaties uit dit gebied een verklaring waarin de YPG scherp werd veroordeeld voor de pogingen om bezittingen van christenen te confisqueren en christenen te dwingen voor de YPG-militie te vechten.

 

Uitgelichte afbeelding: Sutoro- en YPG-strijders zouden hier, volgens de makers van de foto, een Aramese school bestormen. © Aramese Federatie Nederland.