De Londense SOAS (School of Oriental and African Studies) staat bekend als de meest linkse universiteit van Groot-Brittannië. Het is echter ook de meest antisemitische universiteit.

 

In Nederland komt antisemitisme voor, maar in Groot-Brittannië is het een veel groter probleem. Dit heeft vermoedelijk te maken met de grote invloed van radicaal-linkse activisten op de bredere linkse beweging. Radicaal-links, de zogenoemde Hard Left, is fel antikapitalistisch en antikolonialistisch. Binnen deze stroming zijn er niet weinig figuren die de Joden sterk met het kapitalisme associëren en hen bovendien (als collectief)  de schuld geven van alles wat Israël doet. De grens tussen kritiek op de staat Israël en antisemitisme is in de praktijk vaak maar smal.

SOAS, een prestigieuze universiteit in hartje Londen, is er trots op de meest progressieve universiteit van het Verenigd Koninkrijk te zijn. De Britse acteur Russell Brand, behalve heel lollig ook zeer links, heeft er gestudeerd. Helaas, en die ontwikkeling zien we gelukkig nog niet zo sterk in Nederland, komt de universiteit onder druk van extreemlinkse studenten in antisemitisch vaarwater. Dat er een Palestinaweek wordt georganiseerd in solidariteit met de Palestijnen is op zich natuurlijk niet antisemitisch. Maar het is een slecht teken dat de Joodse studenten zich niet meer veilig voelen op de universiteit en niemand nog langer een keppeltje durfde te dragen. Maajid Nawaz, de bekende liberale moslim en overigens ook een oud-student van SOAS, schreef een hierover onlangs een brandbrief.

Laatste incident: de Joodse studenten mogen als groep niet definiëren wat antisemitisme is. Dat bepaalde de Union General Meeting (de algemene vergadering van de studentenbond) afgelopen week voor ze. Radicaal linkse studenten, die zo dol zijn op Identity Politics en (zogenaamd) opkomen voor gekwetste minderheden, bepalen nu even heel paternalistisch dat de Joden hun mond moeten houden.

Barones Ruth Deech, die in het Britse Hogerhuis zit, trok in december vorig jaar al aan de bel. Joodse studenten op Britse topuniversiteiten worden steeds vaker verbaal en soms ook fysiek lastiggevallen. Deze universiteiten zijn volgens Deech feitelijk no-go-zones voor Joden geworden. De barones meent dat universiteiten verzuimen maatregelen te nemen omdat ze bang zijn potentiële weldoeners in de Golfstaten voor het hoofd te stoten.

In Groot-Brittannië wordt antisemitisme dankzij radicaal-linkse studenten langzaam maar zeker weer normaal. Laten we hopen dat de SOAS harde maatregelen neemt om het antisemitisme aan te pakken. En laten we daarnaast hopen dat het in Nederland niet zo ver zal komen.

 

Update 27-01-2017

, mediawetenschapper, docent Media & Cultuur aan de UvA, verdedigt op het linkse weblog Joop SOAS en bagatelliseert de antisemitische incidenten. In het linkse, antikolonialistische wereldbeeld bestaat antisemitisme immers niet echt, in tegenstelling tot seksisme, racisme en islamofobie.