Gisteravond (Nederlandse tijd) stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nipt in met Trumps voorstel voor het vervangen van een deel van Obamacare. Het is een belangrijke stap in de richting van volledige ontmanteling van het zorgsysteem dat is genoemd naar Trumps voorganger.

Obamacare is bepaald niet zonder gebreken. Los van de technische en logistieke problemen, heeft het een groot deel van de Amerikaanse middenklasse flink benadeeld. Dat heeft de voedingsbodem gelegd voor het felle verzet tegen de wet. Dat is niet louter iets van ultrarechtse politici.

Maar tegelijkertijd heeft Obamacare miljoenen armlastige Amerikanen vooruit geholpen. Mensen die eerst geen verzekering konden betalen, konden dat nu wel. De wet heeft onmiskenbaar levens gered. Het verdwijnen ervan zal voor onnoemelijk veel mensen een regelrechte catastrofe betekenen. En dat drukt een zware verantwoordelijkheid op president Trump en de congresleden die met zijn vervangende wet hebben ingestemd.

Het is nog afwachten wat er in de senaat gebeurt, maar een volgende stap naar het ontmantelen van Obama’s complete nalatenschap lijkt gezet. De beste man kan naar verluidt gaan rentenieren, maar zal zich desondanks de komende tijd nog heel wat omdraaien in bed.