Op 20 maart 1995 werd Tokio opgeschrikt door een dodelijke gasaanval in de metro. Leden van de apocalyptische sekte Aum Shinrikyo hadden zakken met sarin lek geprikt, waardoor er 12 willekeurige metroreizigers opkwamen. In totaal werden er 13 sekteleden ter dood veroordeeld, waaronder sekteleider Shoko Asahara.

 

In 1992 publiceerde Shoko Asahara (1955) een boek waarin hij verklaarde dat hij de Christus was, het Lam van God  en de enige waar verlichte leermeester van Japan. In dit boek voorspelde hij het einde van de wereld, onder andere de Derde Wereldoorlog, die hij een eindstrijd noemde die zou uitlopen op een nucleair Armageddon. Asahara zag zichzelf als de verlosser die de wereld zou moeten verlossen en de zonden van de mensen moest wegnemen. Hij zag daarnaast overal snode samenzweringen, die begaan zouden worden door de Joden, de vrijmetselaars, de Nederlanders, de Britse Koninklijke Familie en ‘valse’ Japanse religies.

Asahara kreeg een cult following. Hij en zijn aanhangers planden een terroristische aanslag in Tokio, om de apocalyps sneller dichterbij te brengen. Behalve 12 dodelijke slachtoffers eiste de aanslag met sarin ook duizenden gewonden. In totaal zijn er door de Japanse justitie 13 daders ter dood veroordeeld, waaronder Asahara. Ook kregen enkele sekteleden levenslange gevangenisstraffen opgelegd.

Japan executeert ter dood veroordeelden pas als alle rechtszaken van de medeplichtigen zijn afgerond. Dat gebeurde dit jaar in januari. Omdat diverse ter veroordeelde leden van Aum Shinrikyo zijn overgeplaatst naar een andere gevangenis vermoeden waarnemers dat hun executie nu echt aanstaande is.  Shoko Asahara zit nog wel in zijn oude cel.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons