Van 1921 tot 1944 lag er op de grens van de USSR en Mongolië de Volksrepubliek Toeva. Op 11 oktober 1944 maakte Stalin een einde aan de onafhankelijkheid van deze staat.

Tuvans.jpg

Toeva stond eeuwenlang onder Chinees bewind. Tijdens de chaos van de Chinese Revolutie van 1911 verklaarden Toeva en Mongolië zich onafhankelijk, maar de Russen wilden deze gebieden graag annexeren. De tsaren maakten echter in 1917 plaats voor de communisten en die besloten Toeva en Mongolië voorlopig als onafhankelijke staten te respecteren. Wel werden beide staten in feite satellietstaten van de Sovjet-Unie.

De Volksrepubliek Toeva, ook wel Tannoe Toeva geheten, werd bewoond door de Turkse Toevanen. Deze nomaden staan vooral bekend om hun keelzingen. Een kleine groep adellijke heren had de macht in handen, hierbij gesteund door boeddhistische monniken. Nadat Stalin de nieuwe leider was van de USSR was hij vastbesloten om een einde te maken aan de relatieve autonomie van het land. Dankzij een staatsgreep kwam er een pro-stalinistisch bewind aan de macht, dat akkoord ging met de komst van Russische immigranten naar Toeva. In feite werd Toeva een Russische kolonie.

In 1944 kwam er definitief een einde aan de onafhankelijkheid van Toeva. Stalin kon zo beter nationalisme de kop indrukken. Ook kreeg de USSR nu toegang tot uraniumvoorraden, die nodig waren om een atoombom te maken. Toeva werd autonome oblast en in 1961 een Autonome socialistische sovjetrepubliek. In maart 1992, na de val van de Sovjet-Unie, werd Toeva een autonome republiek in de Russische Federatie.

Afbeeldingen: Wikimedia / Wikipedia Commons