PVV-ideoloog Martin Bosma noemt de strijd tegen Zwarte Piet en andere omstreden kolonialistische symbolen een ‘totale oorlog’. 

 

‘Van pepernoten naar ‘totale oorlog’. Hoe diep kun je als parlementariër zinken?’, merkte immigratieprofessor Leo Lucassen hierover terecht op. Zwarte Piet is een religie geworden. Een soort postchristelijke religie, waarin mensen weliswaar waar weten dat hun god verzonnen is, maar niettemin iedereen die wat kritisch over deze god zegt van blasfemie beschuldigen. Dat de blokkeerfriezen bijna overgingen tot geweld is ook veelzeggend. En dat ze bereid zijn te lijden voor hun god.

In deze context past de opmerking van ‘totale oorlog’ ook helemaal. Fundamentalistische christenen geloven in een geestelijke strijd, een totale oorlog, tussen God en zijn engelen aan de ene kant en de duivel en zijn demonen aan de andere kant. Er bestaat een absoluut goed en een absoluut kwaad en de duivel, de rondgaat ‘als een briesende leeuw’, doet alles om mensen te verleiden en in het verderf te storten. Fundamentalistische christenen zijn daarom ook zeer gevoelig voor complottheorieën. Over D66 (D666), die als doel zou hebben om het christendom in ons land te onderdrukken bijvoorbeeld. En over de evolutietheorie, die zogenaamd allang door de wetenschap zou zijn ontmaskerd als niet waar, maar men blijft er toch aan vasthouden om christenen aan hun geloof te doen laten twijfelen. Sterker nog, in de Bijbel is veel moderne wetenschap te vinden, aldus doctorandus Ben Hobrink in een boek dat voor een groot deel plagiaat is.

Martin Bosma is ook een charlatan. In zijn boek Minderheid in eigen land, over Zuid-Afrika na de apartheid, debiteert hij niet alleen de extreemrechtse leugen van ‘white genocide’, maar liegt hij ook een deel van zijn notenapparaat bij elkaar, door uitspraken structureel foutief te parafrasen en onjuiste verwijzingen te maken. Dat Bosma denkt nog een keer te promoveren met een boek over Zuid-Afrika is een gotspe. Geen enkele historicus die zijn vak serieus neemt accepteert zulke geintjes in een proefschrift. Of het moet een heel eerlijk boek worden. Maar dan kloppen de ideologische conclusies die Bosma wil trekken niet meer.

Net als fundamentalistische christenen geloven racisten nieuwe stijl als Martin Bosma (en Thierry Baudet, Joost Niemöller, Jared Taylor en anderen) in een heilige oorlog tegen het kwaad, dat op een haast magische wijze samenspant tegen de goede mensen. Gelukkig zijn er profeten als Bosma die het licht hebben gezien, weten hoe de duivel werkt, beseffen dat er een totale oorlog gevoerd moet worden om het Zevenkoppige Beest te verslaan.

 

 

18 februari 1943: Wollt ihr den totalen Krieg?