Econoom Marcel Canoy wil een deugfestival organiseren. Een festival voor de rede, tegen de polarisatie van links en rechts. Dat schrijft de distinguished lecturer Erasmus School of Accounting and Assurance op Sociale Vraagstukken.

 

Canoy ergert zich aan het feit dat de flanken, de zogenoemde Social Justice Warriors op links en de rechts-extremen, in de media buitengewoon veel aandacht krijgen. Tegenwoordigen vinden we ‘de random mening van een voxpopje belangrijker dan de mening van een deskundige’.

Om een weerwoord tegen het extremisme te bieden wil Canoy een festival organiseren dat hij, met een knipoog, het deugfestival noemt. Qua opzet doet het een beetje denken aan De Nederlandse Leeuw, in plaats van Jordan Peterson moet de scherpzinnige Britse komiek Stephen Fry komen, maar de inhoud is uiteraard gans anders. Het is geen (alt-)rechts festijn, maar een symposium over de vraag hoe we de uitdagingen waarvoor onze samenleving staat wel aangevlogen moeten worden. Het gaat Canoy om de vraag ‘Hoe dan?’, die Arjan Lubach ooit aan Geert Wilders stelde. De PVV-leider, maar ook Thierry Baudet van het Forum voor Democratie, hebben namelijk extreme oplossingen voor complexe vraagstukken, maar vertellen er nooit bij hoe ze dit willen doen en wat de precieze gevolgen van hun voorgestelde beleid zullen zijn. Het maakt Canoy niet uit of de sprekers en/of het publiek links zijn, maar er moet gewoon een intelligent debat worden gevoerd, met open vizier en gebaseerd op feiten.

In zijn column wijst Canoy op zijn favoriete Nederlandstalige band De Dijk, die het nummer ‘Recht in de ogen’ heeft geschreven. Dit liedje gaat over nare mensen, maar die zijn niet in de meerderheid:

Wij zijn er ook nog
Wij zijn met de meesten
Met mensen die snappen hoe je als vriend
Door de verschillen heen over de grenzen
Elkaar recht in de ogen kunt zien

Met deugers bedoelt Canoy niet de zelfbenoemde morele voorhoede of de nieuwe avant garde, maar de silent majority. Die is niet per se links of rechts, maar wil gewoon een verstandig verhaal horen en heeft er geen behoefte aan zich te laten overschreeuwen door een onredelijke minderheid.

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons