Volgens Telegraaf-journalist Wierd Duk zijn GroenLinks en D66 deels geïslamiseerd en vormen zij een gevaar voor de kwaliteit van de democratie. Het is, om met Rik de Jong te spreken, ‘een staaltje demonisering waar je u tegen zegt’. 

 

Natuurlijk mag je en moet je misschien wel kritisch zijn op ‘regressief links’, die stroming binnen de progressieve familie die islamitisch geïnspireerde intolerantie met de mantel der liefde bedekt, vanuit het racisme van de lage verwachtingen. Maar stellen dat GroenLinks en D66 deels geïslamiseerd zijn is echt een bizarre claim. Je kunt namelijk ook zonder sinistere bijbedoelingen voor agentes met een hoofddoek zijn of moslims een fijn Suikerfeest wensen, gewoon omdat je voor pluralisme bent en fatsoen hebt. Maar dat past niet in het populistische narratief. Pluralisme en fatsoen worden meteen uitgelegd als capituleren voor de islam, als ‘islamisering’. GroenLinks en D66 maken soms keuzes die ikzelf niet zou maken, maar staan pal voor de vrijheid van het individu.

Politiek commentator Rik de Jong concludeert terecht dat Duk bezig is GroenLinks en D66 te demoniseren. Beide partijen worden ten onrechte verdacht gemaakt en zelfs een gevaar voor (de kwaliteit van) onze democratie genoemd. Echt een gevaar voor de kwaliteit van onze democratie vormen DENK (daarin heeft Duk wel gelijk), BIJ1, de PVV en het Forum voor Democratie. Deze partijen zetten bevolkingsgroepen tegen elkaar op: Turken tegen Koerden, moslims tegen niet-moslims, blanken tegen zwarten. Deze partijen geloven niet in de vrijheid van het individu, maar menen dat je groepsidentiteit allesbepalend is. Het antiliberale denken is geen privilege van religieuze partijen of van links, maar ook rechtse, populistische partijen hebben weinig op met de vrijheid.

 

Uitgelichte afbeelding: Screenshot Youtube