Na een peiling van I&O Research lijkt er een nieuwe prominente kandidaat voor het burgemeesterschap van Amsterdam: PvdA’er Wouter Bos. Uit de peiling die in het Parool werd gepresenteerd blijkt dat hij de meest populaire mogelijkheid is. Nu is het wel zo dat hij allereerst geen kandidaat is en bovendien ligt hij zeer dichtbij plek 2 en 3, namelijk met een half procent verschil. Niet alleen onder de PvdA’ers, maar ook onder GroenLinks-stemmers, D66’ers en ook VVD-leden krijgt hij desalniettemin steun. Ook onder mensen met een migratieachtergrond valt Bos goed.

Femke Halsema wordt ook genoemd. Haar score valt wat lager uit, in het bijzonder onder VVD-stemmers. Dat is opvallend, aangezien Halsema altijd bekend stond om haar liberale insteek in haar partij, GroenLinks.

Ook huidig Kamervoorzitter Khadija Arib is een optie. Zij heeft ongeveer evenveel steun als Wouter Bos in de peiling, maar bij Bos is het meer verdeeld, wat hem een sterkere kandidaat maakt.

Een deel van de gelekte profielschets luidt als volgt: ‘Hij of zij is de personificatie van de drie Andreas-kruizen van Amsterdam: heldhaftig, vastberaden, barmhartig.’ Of het een man of vrouw gaat worden is dus niet relevant voor de raad.

Eigenlijk valt er nog heel weinig te zeggen over het Burgemeesterschap en is zo’n peiling wat voorbarig. De enige die het serieus overweegt of heeft overwogen is Halsema.

Afbeelding: Flickr