Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft het mediarijk voor hem alleen geclaimd. Nu de zéér gekwetste politicus aangifte heeft gedaan wegens laster en smaad door minister Ollongren hangt iedereen aan zijn voeten. Thierry, die altijd zo voor de vrijheid van meningsuiting staat, voelt zich zodanig geraakt door de uitspraken van Ollongren dat ´ie een juridische weg inslaat.

Of toch niet? Welnee, Baudet weet wel beter. De aangifte maakt geen enkele kans. Dat weet zijn raadsman, Theo Hiddema (de nummer twee in de Kamer voor ‘t Forum) ook. Het is een mediaspektakeltruc waar Nederland zonder kritisch denkvermogen instinkt.

Een tijdje geleden hadden we de mond vol over Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur die we eens goed het vuur aan de schenen hadden gelegd. Dat hebben we goed gedaan! Hoekstra wilde geen vragen beantwoorden, maar in Nederland beantwoorden we vragen, dit is niet hoe het werkt, spraken de journalisten fel de vertegenwoordiger van de impopulaire Trump-regering toe.

Waren we ook maar zo kritisch op onze volksvertegenwoordigers. Baudet gaf een ‘persvoorlichting’ over zijn ‘aangifte’. Het bijzondere aan de persvoorlichting was dat er geen vragen gesteld mochten worden. De methode-Hoekstra was journalistiek Nederland even vergeten, blijkbaar.

Baudet voert sinds den beginne een toneelstuk op. Thierry speelt de hoofdrol en wij zijn de figuranten.