Gert-Jan Segers schreef gisteren op Facebook dat als de dividendbelasting niet wordt afgeschaft het kabinet valt. ‘We staan voor dezelfde keuze als vorig jaar: wel of geen kabinet.’ Segers zegt het kabinet in het zadel te willen houden.

Segers had, naar eigen zeggen, een boel mails van boze CU-leden gekregen, die van mening zijn dat de ChristenUnie-fractie de afschaffing van de dividendbelasting niet moet steunen. Segers is het daar eigenlijk wel mee eens. Maar Segers vertelt in zijn Facebookbericht dan dat het kabinet valt. Daarom steunt hij, tegen zijn eigen wensenlijstje in, het kabinet.

De linkse oppositiepartijen, maar ook populistische critici vinden dat het kabinet dan maar moet vallen. Het partijbelang van de oppositie prevaleert hier boven het landsbelang. De loyaliteit van Segers aan het regeerakkoord valt wat dit betreft te prijzen.

Niettemin is het nog maar de vraag of de afschaffing van de dividendbelasting wel in het belang van Nederland is. Het kost honderden miljoenen extra dan aanvankelijk werd begroot. Daarnaast is het de vraag in hoeverre de Nederlandse economie hierdoor wordt gestimuleerd. Zal het veel extra banen opleveren? De berichten dat buitenlandse investeerders niet erg onder de indruk zijn van de voorgestelde maatregelen moeten Rutte en co. misschien toch aan het twijfelen brengen. Ten slotte is Nederland Belastingparadijs niet leuk voor de andere EU-landen, die strengere regels hebben. Hoe zullen zij reageren op ‘onze streken’?

Dat de afschaffing van de dividendbelasting een breekpunt is voor de VVD wisten we nog niet. Maar nu wel. Waarom vertelt Segers dit? Speelt hij een slim spelletje blufpoker, in navolging van Machiavelli en Pechtold, en hoopt voor zijn loyaliteit extra leuke dingetjes voor de ChristenUnie te verzilveren? Op het morele vlak ofzo? Dit lijkt onwaarschijnlijk, omdat Segers een hele integere politicus is. Waarschijnlijker is het dat Segers gewoon weer te eerlijk is geweest. En dat hij, door dit allemaal bekend te maken, zichzelf schaakmat heeft gezet. Want de VVD weet nu dat de ChristenUnie niet moeilijk gaat doen. En dat de afschaffing van de dividendbelasting nu gewoon kan doorgaan. Want CDA en D66 zijn economisch ook rechts en hebben dus geen echte problemen met de VVD-plannen.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons