Ophef! Dit weekend merkte ik op dat TV-programma De Nieuwe Maan beter geen clowns als Jan Roos kon uitnodigen, omdat zulke figuren afbreuk doen aan de intellectuele inhoud van dit programma.

 

‘Censuur! Linkse censuur! Roos vertolkt de stem van het volk!’, riepen boze tweeps in koor. Maar met censuur heeft dit natuurlijk niet te maken. Jan Roos kan zijn mening ook ergens anders kwijt. Op De Dagelijkse Standaard of Gab.ai bijvoorbeeld. Nederland is geen Turkije, Hongarije of Rusland, waar andersdenkenden worden opgepakt. Maar kwaliteitsmedia zouden ver uit de buurt van deze aartsprovocateur moeten blijven. Als ze tenminste die kwaliteit hoog willen houden.

In 2007 alweer schreef PVV-leider Geert Wilders een opinieartikel voor het NRC Handelsblad, dat door deze krant werd geweigerd. De redactie vond de brief onbehouwen. Dit was een redactionele keuze. De ene brief past beter bij de identiteit en de boodschap van de krant dan de andere. Net als kranten kunnen ook omroepen en TV-programma’s selectief zijn, zonder dat hier sprake is van censuur. Je nodigt rapper Appa (iemand die ik net zo hoog acht als Jan Roos) immers ook niet uit in een serieus discussieprogramma over antisemitisme. Alleen DENK TV zou zoiets doen, maar dat is vooralsnog alleen een Youtube-kanaal.