Stripwinkel Lambiek in Amsterdam is beklad door antiracistische activisten. De winkel zou racistisch zijn. De vraag is wanneer extreemlinkse activisten weer boeken van andersdenkenden gaan verbranden.

 

Eind 2015 werd een boek van Harry van Bommel verbrand op de Dam door zwarte activisten, omdat in dit boek het woord ‘neger’ stond. Ik moest aan dit incident denken toen afgelopen weekend een stripwinkel in Amsterdam werd beklad. Deze winkel zou volgens activisten een ‘racist shop’ zijn. Winkelmedewerkers snapten niet waarom ze racistisch zouden zijn, maar vermoedelijk zullen ze wel Kuifje in Afrika verkopen, wat een racistisch verhaal is.

Uiteraard is het onzinnig om dit stripalbum te verbieden. Het boek is namelijk verschrikkelijk gedateerd en laat juist heel goed zien hoe normaal racisme vroeger was. Het helpt bewustwording. Maar voor doorgedraaide activisten is de verkoop van dit stripboek juist het bewijs dat alle blanken racistisch zijn.

Zullen antiracisten, de Internationale Socialisten en de onder leiding van de door Gloria Wekker geïnspireerde werkgroep De Grauwe Eeuw, straks boeken verbranden op de Dam? Al dan niet vermeend racistische werken? Kapitalistische boeken? Zionistische lectuur? Boeken van ‘witte’ schrijvers?

Heinrich Heine, de beroemde Duitse dichter, deed ooit de gevleugelde uitspraak: ‘dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen’ (‘daar waar men boeken verbrandt, verbrandt men uiteindelijk ook mensen’). Deze uitspraak bleek profetisch, want de nazi’s verbranden in de jaren dertig boeken en tijdens de Holocaust joden, nadat ze waren vermoord.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons