Beste VVD’ers en CDA’ers, het is hoog tijd om een cordon sanitaire tegen Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie te sluiten.

Een partij die racisme, vrouwenhaat en xenofobie in het algemeen promoot is bij de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag 20 maart de grootste geworden. VVD en CDA moeten uitspreken dat ze niet met het extreemrechtse Forum voor Democratie gaan samenwerken. Het is hoog tijd voor een cordon sanitaire.

Baudet is een racist. Een echte racist. In zijn overwinningsspeech sprak Thierry Baudet over onze ‘Boreale wereld’ die kapot zou worden gemaakt door ‘onze wetenschap’ en ‘onze journalisten’. Boreaal komt van het Latijnse woord borealis, wat noordelijk betekent. De nazi’s en ook Baudets held Jean-Marie le Pen gebruikten deze term om het ‘Noordse ras’, ook wel het Germaanse ras genoemd, mee aan te duiden. Baudet – die twee bezoekjes heeft gebracht aan Le Pen, uren borrelde met de Amerikaanse racist Jared Taylor en stelde dat ‘Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is’ – vreest dat de vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten ons werelddeel zullen overspoelen. Dit zou ‘omvolking’ en ‘white genocide’, volkerenmoord op witte mensen, tot gevolg hebben.

Met zulke denkbeelden plaats Baudet zich – ideologisch gezien – in hetzelfde rijtje als Anders Breivik en Brenton Tarrant, de extreemrechtse terrorist die om ‘omvolking’ te voorkomen op 15 maart vijftig moslims in Nieuw-Zeeland vermoordde. Nee, Baudet is geen terrorist. Maar hij verkondigt wel dezelfde extreemrechtse denkbeelden als extreemrechtse terroristen. En dat moeten we benoemen, als burgers die zich ernstige zorgen maken over de toekomst van ons land, ons werelddeel. Voor zover onze Europese beschaving, met kernwaarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap, inderdaad in gevaar is, is dat niet vanwege ‘de vluchtelingen’, ‘de wetenschap’ of ‘de journalisten’, maar omdat deze kernwaarden ondermijnende extreemrechtse denkbeelden worden genormaliseerd. Denk aan extreemrechtse activisten als Edwin Wagensveld en Tommy Robinson die haat zaaien tegen etnische minderheden, aan schimmige clubjes als Erkenbrand die het nazigedachtegoed weer salonfähig proberen te maken, aan extreemrechtse bloggers en twitteraars die nepnieuws verspreiden waarin de ‘vluchteling’ of de ‘moslim’ het altijd weer heeft gedaan. Zij bevinden zich niet langer in de marge van het debat, maar zijn mainstream geworden en krijgen in grote kranten en op de televisie een podium.

De Nederlandse politiek en de Nederlandse pers hebben sinds 6 mei 2002 het populisme met fluwelen handschoentjes aangepakt. Geert Wilders kon uitspraken over moslims doen waar Hans Janmaat in de jaren tachtig van de vorige eeuw voor veroordeeld zou zijn. Extreemrechtse ideeën konden door dit gebrek aan geestelijke weerstand steeds meer invloed krijgen. De Nederlandse kranten discussieerden vorig jaar serieus over de vraag of zwarte mensen een lager IQ hebben dan witte mensen. En tijdens het nationale verkiezingsdebat naar aanleiding van de Provinciale Statenverkiezingen werd de politieke leiders de vraag voorgelegd of ze vonden of de islam wel bij Nederland paste. Dat we überhaupt dit soort discussies voeren, bereid zijn om tot grote hoogte mee te gaan in het narratief van racisten en moslimhaters, is een deconfiture.

Wat te doen?

Journalisten, politici, wetenschappers en opiniemakers moeten – omdat het extreemrechtse gedachtengoed volkomen haaks staat op onze Europese waarden, op de waarden van de democratische rechtsstaat, op de idealen van vrijheid, gelijkheid en broederschap – een duidelijke grens trekken. Tot hier en niet verder. Noem racisme weer gewoon racisme. Noem moslimhaat moslimhaat. Noem pseudowetenschap pseudowetenschap. We mogen niet langer begrip hebben voor de waanzinnige complottheorieën waarmee Thierry Baudet, Geert Wilders en anderen het publieke discours vergiftigen. We mogen niet langer onze schouder ophalen voor de valse reviaanse ironie, voor woorden als ‘dobbernegers’ en ‘haatbaarden’, waarmee haat tegen kwetsbare minderheden wordt gezaaid. Dit kunnen we alleen doen als we onze rug recht houden, dus wanneer we niet meegaan in het extreemrechtse narratief maar dit actief bestrijden. Verbaal en politiek. Niet met geweld of het dreigen met geweld.

In België ligt er om Vlaams Belang een cordon sanitaire. Politieke partijen, van links tot rechts, willen niet met Filip Dewinter en de zijnen samenwerken, de pers isoleert Vlaams Belang. In Duitsland bestrijdt bondskanselier Merkel openlijk, met argumenten en met vlijmscherpe humor, de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland. Ze is geenszins van plan om te marchanderen met mensenrechten. VVD en CDA hebben in de aanloop naar de verkiezingen van 2017 de PVV openlijk uitgesloten, niet alleen op inhoudelijke gronden maar ook vanwege het debacle van de gedoogconstructie van 2010-2012. Over het Forum voor Democratie hebben ze zich echter nog niet uitgesproken. Nu blijkt dat Baudet, met zijn ‘Boreale wereld’, zijn toon absoluut niet matigt maar juist steeds dieper wegzinkt in de ideologische duisternis van complottheorieën en alternatieve feiten, wordt het tijd voor VVD en CDA om een standpunt in te nemen. FvD is een foute en racistische partij. Een partij die geïsoleerd moet worden. Nederland moet Nederland blijven, een vrij en verdraagzaam land, geen kolonie van Rusland worden of veranderen in een tweede Hongarije.