Els Michielsen, die twaalf jaar geleden een tatoeage met de PVV-meeuw liet zetten, reageert op een artikel uit 2012 van mijn hand op de Joop. 

 

Bijna was ik het epistel vergeten, maar zes jaar geleden schreef ik een niet onaardig stukje (al zeg ik het zelf) voor de Joop over het Oslo-syndroom: vrouwen die verliefd worden op extreemrechtse types, omdat zij zo daadkrachtig en mannelijk zijn. Het Oslo-syndroom was natuurlijk een variant op het Stockholm-syndroom en verwees bovendien naar een Duitse vrouw die verliefd was geworden op de Noorse massamoordenaar Anders Breivik, die in Oslo werd berecht. Mijn artikel eindigde ik met Els Michielsen, die in 2006 een PVV-tatoeage had laten zetten. Ik vroeg mij af of zij misschien last had van het Oslo-syndroom light.

Zes jaar later heb ik nu eindelijk de reactie van Els Michielsen gekregen. Ze schrijft:

Hoi ik ben dus Els Michielsen en heb geen enkele last van het oslo-syndroom zelfs niet light. De meeuw staat voor mij als symbool van het opgeven van je vrijheid zodat anderen in vrijheid kunnen leven. Ja ik ben een PVV aanhanger maar echt niet verblind van enige idolatie jegens dhr. Wilders. Sterker nog ik heb mijn stem nooit aan dhr Wilders gegeven maar tot nu toe steeds een ander die op de kieslijst stond. Het is makkelijk om mijn persoon zomaar in dezelfde hoek als Breivik zetten , maar mocht het u misschien intresseren ik walg van deze man net zoveel als iedere randdebiel die denkt met het doden van mensen een standpunt duidelijk te maken. Ik schaar Breivik in het zelfde lijstje als de kapers van 9/11, volkert van de graaf, de moordenaar van Theo van Gogh, de aanslagpleger Timoty mcvay, de aanslagplegers in bali parijs londen madrid manchester en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb een hekel aan alle geweld dan ook en gelukkig heb ik dan ook nog nooit iemand van de PVV horen oproepen tot geweld. Ikzelf ben wel geconfronteert met geweld zoals spugen dreigen en scheldpartijen, en dat alleen omdat ik voor een Nederland sta waarin ik geen geweld wil omdat ik anders geloof of omdat ik homo bent of om op wat voor partij ik stem. Ik zal nooit iemand (als voorbeeld) van denk belagen maar ik ben bang dat dat andersom ook geld.

Heel goed dat Els Michielsen politiek geweld afwijst, maar het is natuurlijk evident onjuist om te stellen dat PVV’ers niet oproepen tot geweld. Denk aan die dame uit Noord-Brabant die vond dat Mark Rutte moest worden opgehangen, de PVV-lijsttrekker in Utrecht Henk van Deun die hoopte dat een moskee in de brand zou vliegen, om nog maar te zwijgen over de PVV-trollen op Twitter en de PVV-aanhangers op Facebook.