Op de geplande aanvangstijd van de demonstratie Fuck Racisme, Fuck het Koningshuis waren er ongeveer vijftig man aanwezig op het Amsterdamse Museumplein. Meer dan de helft daarvan waren fotografen en journalisten. Uiteindelijk groeide dat aantal nog tot circa zeventig activisten en een man of dertig van de pers. Voor aanvang van de demo filmde stadsfotograaf en -filmer Frank Buis de man die de aanleiding vormde tot het protest, Abulkasim Al-Jaberi. Hij scandeerde ‘Fuck Jaberi’. Een mevrouw van de organisatie maakte hier bezwaar tegen, en even leek het er op dat de vrijheid van meningsuiting-demo nu al haar eigen doelstelling tekort deed. Maar Al-Jaberi lachte er eens om en voegde zich bij wat vrienden in het publiek.

foto 1 (15)

Buis (witte trui) filmt Al-Jaberi (tweede van rechts).

De organisatie, op Facebook: “Tegen een achtergrond van jarenlange intimidatie van de anti-racisme beweging, eisen wij respect voor de vrijheid van meningsuiting van anti-racisme activisten. De demonstratie wordt ondersteund door organisaties die zich o.a. inzetten voor de onafhankelijkheid van Palestina, afschaffing van Zwarte Piet, een humaan asielbeleid en tegen verschillende vormen van institutioneel racisme.

Op het podium hing een banier met de tekst: Vrijheid van meningsuiting voor iedereen. Nou, dat was alvast mooi meegenomen, het is moeilijk het met die boodschap oneens te zijn. De usual suspects liepen er rond. Beroepsactivist Frank van der Linde kwam het journaille een handje schudden en filmen, en constateerde beteuterd dat ondergetekende desgevraagd het ook beslist niet eens was met Al-Jaberi’s arrestatie. Anja Meulenbelt was er, de Hamas-cheerleaders die we nog kennen van de Gaza-demo’s vorige zomer, Internationaal Socialisten, allemaal op de bres voor de vvmu.

Dan de sprekers. Wat vooral opviel was dat zij allen er op hamerden dat de vvmu voor gekleurde en/of linkse medemensen niet bestaat in dit land. De ironie dat zij dit op een podium op een groot plein middenin de hoofdstad van dit land ongehinderd kunnen betogen, ontging ze volkomen. Ook is de waarheid niet altijd in goede handen bij deze actievoerders. Racisme zou volgens hen onder het vrije woord vallen, maar hun activisme ontmoet slechts politiegeweld en vervolging. Dat Wilders vervolgd wordt voor zijn ‘minder minder’- uitspraak en dat Al-Jaberi’s dagvaarding alweer is ingetrokken, spreekt dit tegen. Evenals het feit dat de arrestatie van Al-Jaberi voor zijn ‘fuck de koning’ ook door mensen die het pertinent niet met hem eens zijn, scherp werd veroordeeld.

Ook de ‘vreedzame’ acties bij de Sint-intocht te Gouda waren allesbehalve vreedzaam. Evenmin is het juist dat Kno’ledge Cesare is ontslagen om zijn mening, de man was beveiliger van beroep, verzette zich tegen zijn arrestatie en was daardoor niet te handhaven bij zijn werkgever. Zijn daden, niet zijn woorden kostten hem zijn baan. ‘De media’ die institutioneel racistisch zijn, kregen er ook van langs. Alweer: ten onrechte. Al-Jaberi zat bij Pauw, anti-Zwarte Pietmensen zijn ruim vertegenwoordigd in de media de laatste jaren en de meeste demonstranten weigerden zelf om met de media te praten. Krijg je eens de kans om nota bene op een demonstratie je punt te maken aan de mensen in den lande, een podium groter dan een stellage op het Museumplein, krijgen de demonstranten de instructie om hun waffel te houden en naar woordvoerder Sandew Hira te verwijzen.

Het mag de verongelijktheid niet drukken.

De hele bingokaart van anti-Israel, anti-kapitalisme en anti-racisme kwam weer voorbij. White privilege, fuck Zwarte Piet, (Joke Kaviaar varieerde nog wel geinig met ‘fuck Michiel de Ruyter’, je kan toch wel horen dat ze dichteres is qua ietsje creatiever met wie er gefuckt moet worden), witte machthebbers, verzet, boeh Shell, establishment, intimidatie, politiegeweld, Free Palestine, de plaat is grijs gedraaid maar het klinkt er niet minder welgemeend om, al die woede.

foto 3 (10)

PowNews in gesprek met een pro-Palestina-activist

Kno’ledge Cesare had een treffende observatie over de aanwezige pers, die leken wel op een soort barbecuefeestje te zijn, constateerde hij. Beetje lachen, beetje ouwehoeren. Tja, niet alleen dezelfde activisten, maar ook dezelfde journalisten komen elkaar altijd weer tegen op dit soort betogingen. Thomas van Beersum had een interessant punt over de kwestie rond de op Station Hollands Spoor doodgeschoten Rishi. Hij voert al jaren actie tegen de volgens hem racistische corpschef Paul van Musscher, die aangifte deed tegen Van Beersum om zijn uitlatingen. “Nu moet dus worden uitgezocht of Van Musscher een racist is, maar gek genoeg heeft de uitkomst van dat onderzoek geen gevolgen voor hem, maar voor mij.”

Als laatste beklom de mascotte van de verdrukte en monddode activisten, Abulkasim al-Jaberi, het podium. Ook in zijn praatje niks nieuws, wel hield hij zijn woorden nadrukkelijk binnen de door de wet gestelde grenzen van de vrije meningsuiting. Geen oproepen tot geweld of steun aan Hamas. Frank Buis stond voor het podium aanhoudend ‘Fuck Jaberi’ en ‘Je bent een haatzaaier’ te schreeuwen, Al-Jaberi negeerde hem minzaam, maakte zijn toespraak af en verdween meteen daarna van het Museumplein. De media dromden rond Buis, er ontstond een klein spreekkoor ‘Fuck Zwarte Piet’. Daarna loste de bijeenkomst langzaam op in de lentezon.

“Vrijheid van meningsuiting voor iedereen”, die doelstelling werd vanmiddag moeiteloos, geweldloos en met een hoop sleetse retoriek gehaald, al met al. Het maakt de militante praatjes en diepe verongelijktheid van de sprekers des te potsierlijker. Maar hee, vrij land.

Video: Frank Buis (roze hartjesbril) na afloop in discussie met enige betogers, die aangeven niet met de pers te willen praten.