Vandaag keurde een meerderheid van de Duitse Bondsdag een voorstel goed waardoor koppels van hetzelfde geslacht voortaan met elkaar kunnen trouwen. Ook krijgen ze op het gebied van adoptie gelijke rechten als hetero-stellen. Dit tot grote teleurstelling van de SGP-jongeren.

Landelijk voorzitter Willem Pos sprak zich op Twitter openlijk uit tegen de nieuwe Duitse wet: ”Meer dan jammer dat ook de Duitsers het unieke van het huwelijk tussen man en vrouw niet langer erkennen”, zo schreef hij.

Een verrassing is het niet dat de SGP en dus ook de jongerenbeweging van deze partij deze mening hebben. En dat mag ook. Maar een groep die zichzelf voortdurend aangevallen voelt door het liberalisme en meent dat de eigen religieuze vrijheden voortdurend onder druk staan, zou zich allicht wat stiller kunnen houden over de vrijheden van anderen. Een particuliere opvatting dat het huwelijk is bedoeld voor een man en een vrouw, is legitiem, maar deze minderheidsvisie willen opleggen aan homo’s en lesbiennes is naast dogmatisch en autoritair, ook behoorlijk hypocriet.

Vorige week nog organiseerde de SGP-jongeren een debatavond over de vermeende gevaren van de islam voor de vrijheid in Nederland. Dat is een legitieme discussie, ook als het om homo-emancipatie gaat, maar het wordt compleet ongeloofwaardig en haast lachwekkend wanneer je zelf blijft volharden in een wereldbeeld en politiek standpunt dat de vrijheden van anderen inperkt. Voor Nederlandse homo’s en vrouwen is de SGP momenteel een concretere bedreiging dan de gemiddelde aanhanger van de islam. In landen met islamitische meerderheden is het bar slecht gesteld, maar wanneer in Nederland de SGP een meerderheid zou behalen staan individuele vrijheden evengoed op het spel. Voordat de SGP moreel recht van spreken heeft over de islam, zou de partij eerst zelf pal voor verworven vrijheden moeten gaan staan.

De laatste jaren leek de SGP juist een moderne variant van zichzelf gevonden te hebben. Onder leiding van Kees van der Staaij praatte de partij met het kabinet mee over de begroting. Ook raakten partijleden opener in gesprek met andersdenkenden. Blijkbaar is die trend niet goed bevallen. De SGPJ staat voor gek, en gelukkig bijna alleen.