Een verlies voor Bénédicte Ficq. De bekende advocaat moet haar strijd tegen de tabaksindustrie opgeven. In elk geval tijdelijk, want het OM heeft vandaag besloten geen zaak van de klacht te maken.

Ficq is al een lange tijd bezig met de aanklacht tegen de tabaksindustrie. Zo was ze in 2016 al te gast bij RTL Late Night over haar klacht tegen de tabaksfabrikanten.

“Ik wil dat de tabaksfabrikanten vervolgd worden voor het opzettelijk benadelen van de gezondheid. En dan zetten we nog voorzichtig in,” zegt Ficq. “De sigaretten die zij produceren en in de verkoop brengen, zijn ontworpen met het doel de roker zo snel mogelijk verslaafd te maken. Een eenmaal verslaafde roker loopt door deze praktijken grote gezondheidsschade op.”

De reden voor het niet doorzetten van het traject is voornamelijk dat de gezondheidsrisico’s bekend zijn. Bovendien opereert de fabrikant binnen de wet volgens het OM. Ondanks het aandringen van huisartsen, kinderartsen en verslavingszorgen heeft de publieke aanklager de aanklacht laten liggen.

Hoewel Ficq voorlopig niet door kan gaan heeft ze in elk geval ervoor gezorgd dat het aanpakken van tabaksverslaving en kritiek op de fabrikanten op de agenda is gekomen. Dat is een winst voor rokers en voor het initiatief Sick of Smoking.

De advocaat laat weten bij het gerechtshof in Den Haag vervolging alsnog af te dwingen.

Afbeelding: Screenshot RTL Late Night