De linkse actiegroep ‘We gaan ze halen’ heeft het kort geding tegen de Nederlandse overheid verloren. Nederland wordt niet verplicht meer vluchtelingen op te halen uit Italië en Griekenland

Op vrijdag 24 maart wees de rechter alle eisen van de actiegroep af. De rechter wil geen uitspraak doen over aantallen vluchtelingen die moeten worden opgevangen. Dat is een politieke beslissing. Vanuit humanitair oogpunt is het standpunt van ‘We gaan ze halen’ begrijpelijk, maar het tegen de Nederlandse staat aangespannen kort geding is prematuur. Volgens de Europese afspraken hebben de lidstaten namelijk tot september dit jaar de tijd om de vluchtelingen over te plaatsen. Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat Nederland voor die tijd meer vluchtelingen opvangt, helemaal indien er meer mensen vanwege het betere lenteweer de oversteek over de Middellandse Zee weer wagen. Als er meer vluchtelingen komen dan moet Nederland ook meer vluchtelingen opvangen, oordeelt de rechter.

Hoewel de rechter de Nederlandse staat in het gelijk heeft gesteld heeft de actiegroep dus een strohalm om aan vast te klampen. Volgens het inmiddels demissionaire kabinet gelden de afspraken over de herverdeling van de vluchtelingen over Europa slechts voor die vluchtelingen die voor de Turkijedeal van maart 2016 arriveerden. De rechter is echter van mening dat alle vluchtelingen in aanmerking komen voor herverdeling. Wat betekent dat het voor mensenhandelaars nog steeds lucratief is om vluchtelingen en economische migranten over de zee te smokkelen, en voor linkse actiegroepen en advocaten om hun ideologische strijd voort te zetten.

Advocaat Aad Stoop van ‘We gaan ze halen’ gaat uiteraard tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep, met als doel dat Nederland gedwongen wordt meer vluchtelingen op te nemen. Over enkele maanden volgt een nieuwe uitspraak.