Baudets boezemvriend is blijkbaar vergeten dat antisemitisme veel dichter bij huis begint. Al helemaal in zijn geval.

Voor de site van het weekblad Elsevier schreef de uiterst rechtse historicus Geerten Waling vandaag een column waarin hij de schuld voor de wederopleving van het antisemitisme in de schoenen schoof van, u raadt het nooit, migranten. Ik ga hier niet naar het artikel linken, dat zou ze maar clicks bezorgen. Voor de hardnekkigen onder u: het is op de site van dat weekblad verschenen onder de titel ‘Ooit een antisemiet ontmoet’?

Omdat Walings geheugen en observatievermogen blijkbaar niet optimaal functioneren heb ik even een overzichtje voor hem gemaakt voor het antisemitisme in de FvD-kringen waarin hij doorgaans verkeert.

Zou hij om te beginnen ooit Robert de Haze Winkelman hebben ontmoet toen die bij FvD een bestuursfunctie vervulde? Deze man prees op zijn Twitteraccount de expliciet antisemitische complottheorie over het Coudenhove-Kalergi plan aan. Volgens deze ranzige theorie zouden ‘Joden en vrijmetselaars’ de schuld zijn van een vermeende ‘witte genocide’. Toen Walings huisvriend Baudet daarop werd aangesproken, deed hij het door De Haze Winkelman aangeprezen artikel af als ‘ongenuanceerd’ en ‘slecht geschreven’, zonder evenwel afstand te doen van de man of de inhoud van het door hem verspreide artikel: “Het punt dat hij wilde maken staat overeind,”

Misschien heeft hij daarnaast tijdens de laatste Algemene Beschouwingen dezelfde FvD-leider Baudet ook een beruchte antisemitische beeldspraak horen gebruiken: de Joodse kapitalist (George Soros in dit geval) als macht achter de schermen, degene die de zogenaamde machthebbers aan een touwtje zou hebben.

In de online chatgroepen van de partij van deze Baudet blijkt daarnaast antisemitisme ‘griezelig geaccepteerd‘. Aldus professioneel factchecker Peter Berger over een Volkskrantverhaal waarin deze vaststelling nader werd uitgewerkt met tal van schokkende voorbeelden getiteld ‘Hoe Alt-Right online Jodenhaat verspreidt‘. De inhoud van dit artikel vormde voor CIDI-directrice de spreekwoordelijke druppel: “Misselijkmakend. Hoog tijd voor #FvD en @ThierryBaudet om ONDUBBELZINNIG hier actief afstand van te nemen en bovendien de eigen retoriek radicaal te wijzigen!”

Maar wie is toch die Baudet waarover het hier de hele tijd gaat, vraagt Waling zich ongetwijfeld af. Bij wijze van geheugensteuntje: het was dezelfde Baudet met wie hij tot tweemaal toe op bedevaart ging naar de extreemrechtse Franse politicus Jean-Marie Le Pen. Inderdaad, de openlijk antisemitische Jean-Marie Le Pen. Hij was blijkbaar zo onder de indruk dat hij bij de Elsevierredactie actief lobbyde voor publicatieruimte voor een vraaggesprek met deze veroordeelde Holocaustontkenner (H/t: Thijs Kleinpaste)

Heeft Waling zelf dus zelf wel eens een antisemiet ontmoet? Wis en wel zeker. Hij ontmoette er minstens een, en vermoedelijk zelfs meer dan een.

 

Wat is ook alweer jiddisch voor gotspe?