Het AD heeft gehakt gemaakt van de oliebol dit jaar. De pijnlijke doch hilarische teksten van de krant vallen niet in goede aarde bij de oliebollenkraamverkopers. De Oudjaarssnack van sommige kramen wordt vergeleken met vogelvoer, een vulkaan en het AD heeft ook wel een suggestie waar je sommige oliebollen in moet stoppen. Jinek nodigde broer en zus Jordy en Bianca oliebollenverkoper uit en zette ze tegenover Hans Nijenhuis, hoofdredacteur van het AD. Het was een komische en ongemakkelijke vertoning waar Nijenhuis door de mand viel.

De oliebollen van de familieleden zijn hartstikke lekker, heus! We geloven het allemaal. Ik vraag me soms af wie daadwerkelijk naar die test kijkt en z’n keuze ervan af laat hangen. Met een paar glazen champagne smaken ze toch allemaal hetzelfde. Maar goed, de verkopers waren gekwetst, want ze kregen een 1. Een 1, echt? Ja, een 1. Eén. Niet zo goed dus.

Wat hoofdredacteur Nijenhuis natuurlijk niet vertelde maar wel klopt is dat ze dat deden voor de verkoop. Natuurlijk zijn die oliebollen niet goor, ze waren gewoon wat minder goed dan anderen. Dat ontkent Jordy trouwens glashard, want ze gebruiken al generatieslang hetzelfde recept. En dat is goed voor de smaak, ofzo. Een één zorgt voor een vermaakte lezer, evenals de onrealistische vogelvoer-kritiek. Een beetje eerlijkheid van Hans had wel gemogen. Mike Boddé heeft dit trouwens wel door. “Jij doet dit alleen om je krantjes te verkopen, het heeft niets met service te maken”. Zo, die zit.

Het spektakel aan de tafel van Eva Jinek is ongemakkelijk om naar te kijken. Zus onderbreekt broer heel de tijd als hij wat wil zeggen met een “ssssh!” of “hou je klep!”. Ik voel plaatsvervangende schaamte wanneer de arme Eva de kalmte aan tafel probeert de bewaren: “Jordy, ik snap dat dit heel veel emoties losmaakt” “Jordy, ik wil even-” “JORDY! Jordy, even!” Maar nee, de oliebollendiscussie lijkt bijna even gevoelig als Zwarte Piet.

Hans is ook terug boos op Jordy. “Als je bakt zoals je praat dan snap ik dat je zo laag scoort”. Nu is iedereen boos aan tafel. Ik hoop dat Oud en Nieuw voor de gasten wat gezelliger wordt dan dit oliebollenfeestje.

Even zonder grappen. Het is niet leuk om je ambacht zo afgemaakt te zien worden. Misschien heeft het een dramatisch effect op hun klandizie, dat is ook niet de bedoeling lijkt me. Het AD moet de commerciële belangen even aan de kant zetten en denken aan het effect van hun oliebollentest.

Hans voelt de bui al hangen en biedt op het einde van de discussie een verkapte excuses aan. “Er wordt niemand meer afgezeken”, aldus de hoofdredacteur. Gelukkig maar, nu kunnen we weer rustig van onze oliebol genieten. Wat me nog beter lijkt is een oliebollenbestand. Dat was een beter -bestand geweest van het AD. Voor je het weet komt er een nationale oliebollentestdiscussie. Dat moeten we ten alle tijde voorkomen.

Afbeelding: Pxhere