“Er is heel veel leed”, aldus Rutte over de steekpartij in Maastricht. Twee personen, een man en een vrouw, zijn door een Syrische bruut doodgestoken in de Limburgse hoofdstad. De dader was eigenlijk op zoek naar de zoon van de twee mensen, maar dat weerhield hem niet om hen van het leven te beroven. Ook hun dochter raakte gewond door de schuldige. De eerste reactie die we zagen was dat het niets met terrorisme te maken had. Wat zegt deze reactie over ons denken?

Het is misschien niet onbekend dat ik niks heb met regressief linkse figuren die niets anders doen dan witte mensen betichten van racisme. Ook spring ik niet in de bres voor minderheden puur en alleen omdat het minderheden zijn. Dat betekent niet dat er geen racisme of discriminatie in Nederland is, overigens. Het is naïef om dat te denken. Ook ons onderbewustzijn is niet altijd helemaal zuiver, zo blijkt uit deze reactie.

Toen ik de verslaggeving van de twee moorden las, trok ik geen wenkbrauw op toen de link met terrorisme werd gelegd. Als het niet om een Syriër (of meerdere, aldus de Telegraaf) ging, was het simpelweg een verschrikkelijke moordpartij. ‘Een man steekt twee mensen neer’ heeft een totaal andere connotatie dan ‘een Syriër steekt twee mensen neer’. De link naar terrorisme is giftig. Het toont hoe goed het Islamitische Staat is gelukt om ons bang te maken. We zijn constant op de hoede voor terrorisme, elke geweldsdaad kan zijn van een moslimextremist.

Dit is niet alleen gevaarlijk voor onszelf, ook voor moslims in Nederland. Onze medeburgers kunnen worden beschuldigd van iets heel heftigs, terwijl terrorisme geen enkel motief had. Het zegt ook wat over hoe we over moslims denken. Uiteraard, wanneer een groep mensen oververtegenwoordigd is in de criminaliteit moet je daar wat tegen doen, maar dit is doorslaan. Het gaat ten koste van vredige moslims, onze medemens, die geen vlieg kwaad doet.

We moeten relativeringsvermogen ontwikkelen voor terrorisme. Als we bewustzijn van het doel ervan, namelijk ons bang maken, zijn we al een hele stap. De volgende zet is ervoor zorgen dat het ons dagelijks leven en denken niet beïnvloedt.
Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons