Na meer dan 20 jaar te zijn opgetrokken met de Kroonvaarders bij de Dodenherdenking heeft de Vereniging Ons Suriname besloten dit jaar niet meer mee toe doen.

Mede dankzij de inzet van de mensen op de koopvaardijschepen konden Duitsland, Japan en Italië worden verslagen. Onder de zeelieden waren ook veel Surinamers en Antillianen. Vandaar dat de Vereniging Ons Suriname samen met de Kroonvaarders, een vereniging van ex-KNSM’ers, meedeed aan een gezamenlijke herdenking op 4 mei in de Kompaszaal te Amsterdam.

Twee jaar geleden kwam het echter tot een conflict. Op 16 januari 2016 kreeg de Vereniging Ons Suriname van de Kroonvaarders via de e-mail te horen: ‘…Enige hint of zinsformulering naar het slavernij verleden of aanverwante zaken vermeden dient te worden…’ De slavernij en het kolonialisme mochten dus niet genoemd worden tijdens een herdenkingsspeech. De Vereniging Ons Suriname protesteerde en beriep zich hiervoor op de vrijheid van meningsuiting. Dankzij de bevrijding is Nederland namelijk nog steeds een democratie en daar hoort ook de vrijheid van meningsuiting bij.

Na bemiddeling van het 4 &5 Mei Comité kreeg de Vereniging Ons Suriname telefonisch excuses van de Kroonvaarders en het verzoek om hetgeen per mail was verstuurd naar ons te beschouwen als nooit te zijn verstuurd. Er zou nog een excuusbrief gestuurd worden. Dat is echter nooit gebeurd. Omdat het conflict niet is opgelost, ook niet na tevergeefse bemiddeling van het 4&5 Comité, heeft de Vereniging Ons Suriname besloten van deelname aan de dodenherdenking met de Kroonvaarders af te zien.

 

Door VOS te verbieden naar de geschiedenis van slavernij te verwijzen plegen de Kroonvaarders een vorm van censuur. Dit zullen we nooit accepteren. Ons Suriname zal daarom dit jaar niet meedoen aan de 4 mei Herdenking. Wij betreuren dat vooral voor de trouwe deelnemers wiens familie uit Suriname of de Antillen op het monument staan en die uit heel Nederland komen.

Afbeelding: © Facebookpagina Vereniging Ons Suriname