Jeroen Adema over het veganisme van atheïstische pamflettist Floris van den Berg en struikelstenen in Amsterdam-Zuid. 

 

Tot u schrijft en ik citeer:

Een ongeletterde imbeciel, een koudbloedige frustraat en bovendien ben ik een zelfuitgeroepen Godenkind die de mottengaten in hun zelfbeeld stoppen door mijn frustratie op vrouwen, dieren en onwitjes bot te vieren.

Voordat u denkt dat ik een heel negatief zelfbeeld heb. Ik vind dat niet. Het zijn de veganisten die dat vinden. U weet wel veganisten, humorloze figuren die niets willen dan anderen de maat te nemen. Zoals gisteren filosoof Floris – Vegan – van den Berg dat deed. Toen hij de schrijver van De Vleesbijbel, een kookboek over vlees, uitmaakte voor nazi en hij het woord dierenholocaust in de mond nam. Waarschijnlijk was het eerste keer in lange tijd dat hij iets dierlijks in zijn mond nam…

Gertjan Kiers, de schrijver van het boek De Vleesbijbel, zou volgens van den Berg achter de tralies moeten. Wat een waanzin. Wat een onverdraagzaamheid. Het is niet omdat je je graag in lompen hult, afziet van vlees en zuivel, de hele dag met een pesthumeur rondloopt omdat je het liefste wél in een sappige biefstuk had gebeten, dat wij dat dan ook allemaal ook moeten doen. Prima, iedereen is vrij om veganist te worden, maar hou je vooringenomen mond over mensen die wel graag een stukkie vlees willen eten. Daar is een woord voor en dat is vrijheid. FlorisVegan van den Berg heeft niet te bepalen wat ik eet, wat voor boeken ik lees. Hetzelfde geldt voor mij: ik mag FlorisVegan er niet toe dwingen vlees te eten en ik mag hem niet dwingen het boek Hoe hou ik mijn vooringenomen opvattingen voor mij te lezen.

Dat je je opwindt over de toestanden in slachthuizen dat is terecht. Dat dieren een echt leven moeten leiden in de frisse buitenlucht, daar moet je je voor inzetten. Om die reden ben ik een flexitariër. Ik eet ook niet iedere dag vlees. Heb ik de behoefte dit aan andere mensen op te leggen? Nee, natuurlijk niet. De ene keer eet ik een groenteschotel en de andere keer een heerlijke schnitzel met een lekker champignonsausje erover. Hoe eenvoudig kunt u het hebben? Maakt mij dat tot een onderdrukker van vrouwen en onwitten? Nou, nee…

Met zijn onverdraagzame opmerkingen over de Vleesbijbel is FlorisVegan van den Berg dus net zo dom als een paar inwoners van Amsterdam Oud-Zuid, Hoi! Ik was jullie niet vergeten hoor! Twee vergulde stoeptegeltjes waren hen een doorn in het oog omdat er aan de echte holocaust werd herinnerd. Toen mensen moesten onderduiken omdat ze Joods waren of omdat ze het nazisme niet zo tof vonden. Daaraan herinnerd worden was traumatisch voor hun kinderen en het was ook niet fijn dat er mensen bij hun ramen naar binnen gluurden. Dat is allemaal ook heel erg hoor… De echte Holocaust was alleen vele malen erger. Hun privacy en dat mensen naar hun huizen tuurden was het minste van hun problemen. Dus stel je niet aan en trek die aanklacht tegen de gemeente Amsterdam in. Maar waarschijnlijk hebben die inwoners van Oud-Zuid net zo’n bord voor de kop als FlorisVegan van den Berg.

Eén ding echter vraag ik mij echter wel af: Wat hebben vrouwen en etnische minderheden met vleesconsumptie van doen? De eerste veganist die mij daar een antwoord op kan geven wint een prijs. Een bezoekje aan het Schnitzelparadijs! Zo, nu ga ik eens in De Vleesbijbel bladeren. Het is bijna Pasen en er mag best wel wat lekkers op tafel dan. Een smakelijk stuk lam bijvoorbeeld of een rollade. Waarom doe ik dat? Omdat het kan en mag.

Eet smakelijk!