Studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben het P.C. Hoofthuis bezet. Ze hebben het omgedoopt tot het Postcolonial House, met de roep om meer diversiteit, tegen de bezuinigingen en tegen de werkdruk op de universiteit.

Colleges gaan niet door en zelfs de uitreiking van een bul moet verplaatst worden. Docenten worden binnengelaten om hun spullen te pakken, maar daarna worden ze weer weggestuurd door studenten gekleed in een balaclava.

‘We gaan niet weg,’ laat een woordvoerder weten. ‘Als de CvB ons zal uitzetten, zouden wij dat raar vinden. Dat gaat lijnrecht in tegen alles wat zij uitdragen. Alle andere studenten zijn vandaag gewoon welkom hier om te studeren.’

De inhoud is tot daar aan toe, daar valt nog wat in te zien, maar deze bezetting en daarmee lesgeven onmogelijk maken gaat veel te ver. Bovendien protesteren ze op de verkeerde plek: veranderen van bezuinigingen doe je in Den Haag. Daarnaast krijgt het UvA het, haast terechte, imago van rel-universiteit. Het is maar te hopen dat het geen Maagdenhuisbezetting II wordt waar enorm veel schade was.

Afbeelding: Wikipedia, Wikimedia Commons